Klasický americký hamburger.
(Převzato z Michal Málek: "Grillování a Barbecue pro všechny"", americká kuchyně)

Suroviny:
  • hovězí ramínko
  • hovězí svíčková (stejné množství jako ramínka)
  • sůl, pepř
    Příloha: žemle

    Postup přípravy:
  • Na klasický americký hamburger potřebujeme maso dílem z ramínka a dílem ze svíčkové, hezky v poměru 1:1.
  • Maso vychladíme, ne-li trochu zmrazíme, odkrájíme tlusté a nakrájíme na dvoucentimetrové kostky.
  • Kostky masa vložíme do kuchyňského mixeru (robotu); a teď přijde ten trik - spouštíme stroj v pulsech, desetkrát - to je to magické číslo.
  • Výsledkem je maso dílem pastovité a dílem s kousky masa.
  • Maso promísíme s trochou soli, ne moc, protože přisolit se to dá vždycky.
  • Z masa pak vypracujeme placky asi 2 cm silné a deset centimetrů v průměru.
  • Pokud se nám maso začne lepit na ruce, vychladíme si ruce pod vodou.
  • Rozpálíme pánev a že již má správnou teplotu poznáme, když na ni kápneme vodu - když se tam kapka líně válí, je to studené; když vyskočí do vzduchu, je to moc horké.
  • Pánev má být pokud možno litinová, protože má tepelnou setrvačnost, zkrátka ji maso nezchladí tak snadno.
  • Nepoužijeme olej ani jiný tuk, maso za sucha položíme na pánev.
  • Na lehce středně ("medium rare") - pečeme 4 minuty, pak otočíme a další 4 minuty; na středně ("medium")- je to 5 minut, na pořádně ("well done") - to fajnšmekři ani nezkoušejí, to je barbarství.
  • Hamburger má být uvnitř lehce růžový a šťavnatý, ale nesmí z něho téci červená šťáva po bradě, to je špatně.
  • Hamburger zásadně obracíme jen jednou a to kleštěmi nebo lopatkou, nepoužíváme vidličku, vytekla by šťáva.
  • Ale protože tohle je o letním grilování a barbecue, budeme tedy hamburger péci na grilu, nikoli na pánvi. Někteří klasici doporučují dráty grilu před pečením potřít odřezky tuku.
  • Housku rozkrojíme, opečeme obě poloviny na řezu, dolní potřeme majonézou, dáme hamburger, navrch hořčici, cibuli, list salátu, plátek rajčete, avokádo, kolečko ananasu, sýr Niva nebo ementál, nebo . . . no to už záleží na chuti a co je zrovna doma.
  • Taky ho můžeme polévat různými salátovými dresinky, můžeme podusit houby jako na smaženici, ale nedávat tam vejce, to už by bylo zase úplně jiné jídlo.
  • Ještě je tu varianta s kořením:
    Na 1 kg masa dáme: 1 menší cibuli nadrobno nakrájenou, 1 vejce, 2 lžičky worcesterové omáčky, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře a šálek strouhanky.
  • Vše smícháme, upravíme a upečeme stejně, jak je popsáno výše.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]