Sváteční vykládaná roláda
("Prima vařečka", TV Prima, červen 2000)

Suroviny:
  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 250 ml mléka
  • 1 sklenička nakrájené červené kapie na proužky
  • 1 sklenička nakrájených nakládaných okurek na proužky
  • 2 velké mrkve, na proužky
  • 200 g anglické slaniny
  • 4 tenké párky
  • 200 g strouhaného sýra s vařeným vajíčkem (nemusela by být špatná Niva)
  • 5 vajec
  • sůl, pepř
  • olej
    Příloha: chléb

    Postup přípravy:
  • Vepřové plecko rozemeleme, přidáme mléko a sůl a propracujeme v tuhou hmotu.
  • Na omaštěný alobal vytvarujeme obdélníkový plát z části hmoty, na který střídavě klademe párky, kapie, okurky a slaninu.
  • Položenou vrstvu slabě posypeme strouhaným sýrem, pokryjeme další vrstvou masa, na kterou naklademe proužky okurek a mrkve a vše zakryjeme strouhaným sýrem s míchanými vejci.
  • Nakonec do středu položíme oloupané párky a roládu opatrně sbalíme pomocí alobalu a spojíme tak, aby masová vrstva byla souvislá kolem náplně a vytvářela hezkou barevnou mozaiku.
  • Smotek zabalíme ještě do jedné vrstvy alobalu a dobře utěsníme.
  • Položíme do pekáče a na jeho dno nalejeme vodu.
  • Pečeme při 180°C asi 45 minut. Roládu podáváme teplou nebo i studenou.
    » Děda vzpomíná: "Když jsem byl malý, dala mi maminka 20 Kčs a poslala mě do obchodu.
    Přinesl jsem dva chleby, dvě mléka, balíček bonbonů, čokoládu, deset vajíček, koblihu a ještě mi zůstalo na kolotoč.
    Dnes už to není možné, mají tam plno těch pitomých kamer …"«
    (Neviditelný pes - Zábava:, "Chechtavej tygr", duben 2011)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]