"Golubce" - zelné rolády z Ukrajiny
(Pavel Vondráček, Magazín DNES, str. 13, číslo. 31, srpen 2000, ukrajinská kuchyně)

Suroviny:
  • 250 ml mléka
  • 50 g dlouhozrnné rýže
  • 450 g mletá masa (např. rovným dílem hovězí, vepřové a skopové)
  • 30 g špeku
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce nasekané petrželky
  • 1/2 čajové lžičky oregána
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 12 až 18 plátků nejlépe čínského zelí
    Příloha: brambory

    Postup přípravy:
  • Rýži uvaříme ve vodě s přídavkem mléka (cca za 20 minut).
  • Nakrájíme cibuli s česnekem a osmažíme na kousku (10 g) másla.
  • Rozemleté maso se špekem promícháme s bylinkami, žloutky, cibulí, česnekem, posolíme, opepříme a přidáme uvařenou rýži.
  • Velké listy zelí krátce povaříme ve vodě, necháme odkapat, a nožem odstraníme tužší středovou spodní část, pak je rozprostřeme, osolíme a opepříme.
  • Masovou směs rozdělíme na díly podle počtu listů, vložíme rozdělíme ji na listy a srolujeme.
  • Pekáč vymastíme máslem, a poskládáme tam zelné rolády a zalijeme vývarem.
  • Zbývajícím máslem pomažeme jednotlivé porce - "golubce" a pekáč vložíme do vyhřáté trouby a ponecháme zde při 180 °C po dobu asi 35 až 40 minut.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]