"Golubce" - zelné rolády z Ukrajiny
(Pavel Vondráček, Magazín DNES, str. 13, číslo. 31, srpen 2000, ukrajinská kuchyně)
Suroviny:250 ml mléka50 g dlouhozrnné rýže450 g mletá masa (např. rovným dílem hovězí, vepřové a skopové)30 g špeku2 cibule1 stroužek česneku30 g másla3 polévkové lžíce nasekané petrželky1/2 čajové lžičky oregána2 žloutkyšpetka soličerstvě mletý pepř12 až 18 plátků nejlépe čínského zelí
Příloha: brambory
Postup přípravy:Rýži uvaříme ve vodě s přídavkem mléka (cca za 20 minut). Nakrájíme cibuli s česnekem a osmažíme na kousku (10 g) másla. Rozemleté maso se špekem promícháme s bylinkami, žloutky, cibulí, česnekem, posolíme, opepříme a přidáme uvařenou rýži. Velké listy zelí krátce povaříme ve vodě, necháme odkapat, a nožem odstraníme tužší středovou spodní část, pak je rozprostřeme, osolíme a opepříme. Masovou směs rozdělíme na díly podle počtu listů, vložíme rozdělíme ji na listy a srolujeme. Pekáč vymastíme máslem, a poskládáme tam zelné rolády a zalijeme vývarem.Zbývajícím máslem pomažeme jednotlivé porce - "golubce" a pekáč vložíme do vyhřáté trouby a ponecháme zde při 180 °C po dobu asi 35 až 40 minut.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME