Zapékané mleté maso s brambory a zeleninou (Dadalův recept, Kralupy, 2000)
Mleté maso - je obecně vděčné svými téměř nepřebernými možnosti úprav s různými obměnami, jak z hlediska složení mletého masa, tak použitého koření nebo druhu zeleniny i příloh.
Suroviny:
600 g mleté vepřové maso
3 - 4 lžíce strouhanky
100 ml hovězího vývaru (i z kostky)
sůl a pepř
5 stroužků česneku
kmín
majoránka, nebo provensálské koření
2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
Příloha: zeleninový salát z čínského zelí
1 lžíce sójové omáčky
100 g špeku, nakrájený na plátky Na zapékání:
1 vejce - do osmažené masové směsi
500 g brambor
1 červená a 1 zelená paprika
1 rajče
1 cibule
sůl a bílý pepř
nastrouhaný tvrdý sýr
Postup přípravy:
Do pánve nalijeme olej, rozehřejeme ho a přidáme plátky slaniny.
Slaninu osmahneme, pak vyjmeme a dáme stranou.
Do mletého masa zamícháme všechny suroviny uvedené v první části (mimo vejce!).
Masovou směs opečeme na tuku zbylém po slanině.
Ochutíme sójovou omáčkou, případně solí a stále mícháme, přitom vždy odškrábneme ode dna dohněda opečenou, ale nepřipálenou vrstvu.
Ještě ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
Teprve do částečně vychladlé směsi vmícháme syrové vejce.
Brambory předem uvaříme jen napůl a po částečném ochlazení jejich slupku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo úhledné měsíčky.
Plátky brambor od sebe oddělíme, osolíme a velmi mírně omastíme olivovým olejem.
Brambory stejnoměrně vyložíme dno i strany mírně pomaštěné a strouhankou vysypané zapékací misky.
Na souvislou vrstvu brambor rozmázneme připravenou masovou směs.
Vrstvu poloviny masovésměsi posypeme nakrájenými lusky zelené a červené paprikou.
Pak naložíme další vrstvu brambor tak, že masovou směs zcela zakryjeme; poslední vrstva jsou tedy brambory.
Povrch brambor posypeme druhou polovinou nakrájené směsí barevných paprik a nahodile rozhodíme plátky opečené slaniny a plátky oloupaného většího rajčete.
Vše ještě zasypeme provensálským kořením nebo majoránkou. Dáme zapéci do rozehřáté trouby (180°C) na dobu 30 až 45 minut (doba záleží na tom jak moc jsme uvařili brambory).
Asi 5 minut před koncem pečení posypeme povrch strouhaným tvrdým sýrem a můžeme zapojit horní gril (pokud ho v troubě máme) pro rychlejší roztavení sýru. nahoru Na obsah kapitoly