Zapékané mleté maso s brambory a zeleninou
(Dadalův recept, Kralupy, 2000)
Mleté maso - je obecně vděčné svými téměř nepřebernými možnosti úprav s různými obměnami, jak z hlediska složení mletého masa, tak použitého koření nebo druhu zeleniny i příloh.
Suroviny:
  • 600 g mleté vepřové maso
  • 3 - 4 lžíce strouhanky
  • 100 ml hovězího vývaru (i z kostky)
  • sůl a pepř
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • majoránka, nebo provensálské koření
  • 2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje

    Příloha: zeleninový salát z čínského zelí
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 100 g špeku, nakrájený na plátky
    Na zapékání:
  • 1 vejce - do osmažené masové směsi
  • 500 g brambor
  • 1 červená a 1 zelená paprika
  • 1 rajče
  • 1 cibule
  • sůl a bílý pepř
  • nastrouhaný tvrdý sýr

  • Postup přípravy:
  • Do pánve nalijeme olej, rozehřejeme ho a přidáme plátky slaniny.
  • Slaninu osmahneme, pak vyjmeme a dáme stranou.
  • Do mletého masa zamícháme všechny suroviny uvedené v první části (mimo vejce!).
  • Masovou směs opečeme na tuku zbylém po slanině.
  • Ochutíme sójovou omáčkou, případně solí a stále mícháme, přitom vždy odškrábneme ode dna dohněda opečenou, ale nepřipálenou vrstvu.
  • Ještě ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
  • Teprve do částečně vychladlé směsi vmícháme syrové vejce.
  • Brambory předem uvaříme jen napůl a po částečném ochlazení jejich slupku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo úhledné měsíčky.
  • Plátky brambor od sebe oddělíme, osolíme a velmi mírně omastíme olivovým olejem.
  • Brambory stejnoměrně vyložíme dno i strany mírně pomaštěné a strouhankou vysypané zapékací misky.
  • Na souvislou vrstvu brambor rozmázneme připravenou masovou směs.
  • Vrstvu poloviny masovésměsi posypeme nakrájenými lusky zelené a červené paprikou.
  • Pak naložíme další vrstvu brambor tak, že masovou směs zcela zakryjeme; poslední vrstva jsou tedy brambory.
  • Povrch brambor posypeme druhou polovinou nakrájené směsí barevných paprik a nahodile rozhodíme plátky opečené slaniny a plátky oloupaného většího rajčete.
  • Vše ještě zasypeme provensálským kořením nebo majoránkou.
    Dáme zapéci do rozehřáté trouby (180°C) na dobu 30 až 45 minut (doba záleží na tom jak moc jsme uvařili brambory).
  • Asi 5 minut před koncem pečení posypeme povrch strouhaným tvrdým sýrem a můžeme zapojit horní gril (pokud ho v troubě máme) pro rychlejší roztavení sýru.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]