Výroba domácí šlehačky
Domácí šlehačka - nám udělá dobrou službu vždy, když tu koupenou nemůžeme v chladničce nikde najít. ale musíme však aspoň v zásobách mít mléko a máslo. Šlehačka je sladká smetana, která obsahuje alespoň 32% tuku a dá se šlehat.V odbornějším podáním je šlehačka koncentrovaná smetana obsahující vyšší podíl tuku z mléka, ale stále ještě ve formě více méně tekuté emulze - malých vzájemně izolovaných kapiček tuku v podmáslí.V českých obchodech se prodává šlehačka s obsahem tuku od 30% do 40%. Používá v kuchyni často; od zahušťování polévek, omáček, přes sladkou kuchyni až ke zdobení pokrmů. Základní vlastností je schopnost zvětšení svého objemu po vyšlehání (více než 70%) a tuhost, která umožní pracovat se šlehačkou dle potřeby. Čím více tuku obsahuje, tím více se zkracuje doba šlehání a zvyšuje se míra tuhosti. Šlehačka se na našich stolech neobjevuje moc dlouho. Hutné kopečky lahodné sněhobílé pochoutky si mlsalové i labužníci začali dopřávat až v 18. století, ale pouze ve šlechtických rodinách. Za nejlepší se považovala šlehačka májová, kdy byla na lukách "hojnost čerstvých a nových bylin". S takovou smetanou se ovšem raději chvátalo na trh, pro lid obecný byla příliš luxusní.
Domácí šlehačkaSuroviny
  • 200 ml polotučného mléka
  • 125 g másla

    Postup přípravy:
  • Mléko zahřejeme téměř k bodu varu (!).
  • Máslo rozkrájené na menší kousky vhodíme do mixeru a přiliváme ohřáté mléko.
  • Mixujeme asi 3 minuty a po zchladnutí vzniklou emulzi nalijeme do mísy a vložíme do chladničky; zde necháme přes noc.
  • Pak mléčnou hmotu přelijeme v míse a ušleháme dohusta.
  • Takto získáme 1000 ml dobré a čerstvé smetany pro další naše použití v kuchyni.
    Klasická šlehačka se získává odstředěním mléka na smetanu, která má kolem čtyřiceti procent tuku. Zatímco v zahraničí ji lze v této podobě nalézt v obchodech jako tzv. "créme double", v našich prodejnách není obvyklá a nenabízí se stejně jako jemně nakyslá tuhá smetana "créme fraéche" (tučnost 30 %). Tučnost šlehačky se u nás pohybuje od 30 do 33 procent.
  • Kulinářská magie přisuzuje šlehačce mimořádné účinky v oblasti lásky. Dokáže prý prohloubit schopnost ji dávat i přijímat.
  • V šlehačce prý také koluje energie peněz. Podle jednoho receptu ze staré magické kuchařky je nejsilnější v kombinaci s ostružinami či plátky banánu, které se musí na jejím povrchu vyskládat do tvaru pentagramu.
  • Příjemnou relaxaci zajistí asijská květinová koupel. Do lázně se nalije šálek šlehačky, přidá pár lžic medu a hladina pokryje čerstvými květy nebo jejich lístky.
  • Vlasy prý zhoustnou a získají vysoký lesk, pokud se jim dopřeje šlehačkový zábal. Stačí jen ušlehat, promíchat s vejcem a trochou cukru, nechat pět minut na vlasech a důkladně opláchnout. Účinek je prý zaručený, alespoň to tvrdí babské recepty.
  • Kromě tenisu patří k slavnému wimbledonskému turnaji také jahody se šlehačkou. Každoročně se jich zde spotřebuje asi 27 tun a k nim také 70 hektolitrů šlehačky.
  • Největší šlehačková bitva v dějinách kinematografie se odehrála ve filmu "Smetanová revoluce" z roku 1927. Na vrcholovou scénu se spotřebovalo 4000 dortů a 50 litrů šlehačky.
  • Na pultech se objevuje také šlehačka ve spreji. V této podobě lze jen zřídka narazit na výrobek z pravé smetany. Většinou se jedná o šlehačku na bázi emulgovaného rostlinného tuku.
    Zdroj: Novinky cz


  • nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter] 001