Toskánské fazole s tuňákem
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers", str 709, Columbus Praha 2000, italská kuchyně)Toskánské fazole - s tuňákem lze zařadit mezi saláty, poněvadž se pokrm nevaří při využití polotovarů (fazolí).- Kombinace fazolí a tuňáka je v Toskánsku oblíbená. Pár kapek medu a citrónové šťávy v zálivce učiní salát velmi osvěžující. Tuňáka můžeme nahradit lososem a tím připravíme exkluzivní verzi pokrmu.
Toskánsko (italsky Toscana) - je oblast ve střední Itálii, sousedící na jihu s Laziem, s Umbrií a Marche na východě, Emilií-Romagnou a Ligurií na severu a Tyrhenským mořem na západě. Region má rozlohu 22 990 km², 3,5 miliónu obyvatel a dělí se na 10 provincií. Je to kraj proslulý uměním, historií a působivou scenérií. Města často obklopují etruské hradby a hojně rozšířená vegetace cypřišů. Krásné paláce svědčí o bohatství tohoto kraje a středověké radnice ukazují na odvěkou tradici demokracie a samosprávy. Florencie dodnes láká tisíce turistů svou galerií Uffizi s největší kolekcí italského renesančního umění, půvabným mostem Ponte Vecchio s krámky zlatníků, dómem s baptisteriem, gotickým kostelem Santa Croce a dalšími památkami.Toskánsko je typické hlavně svými olivovníky (lisuje se zde panenský olivový olej) a vinicemi. Toskánská vína jsou světově proslulá. Řadí se mezi ně především "Chianti", "Montepulciano", "Brunello di Montalcino" aj. Mimoto se zde pěstují další plodiny jako tabák, lanýže, obilniny, slunečnice, kukuřice, šafrán, cukrová řepa aj. Na pobřeží Tyrhénského moře jsou významnou součástí jídelníčku ryby a plody moře.
Suroviny pro 4 osoby:1 menší cibule nebo dvě jarní cibulky (šalotky), nadrobno nasekané800 g konzervovaných fazolí, okapaných2 středně velká rajčata185 g konzervovaného tuňáka, okapaného2 lžíce nasekané petrželky2 lžíce olivového oleje1 lžíce citrónové šťávy2 lžičky medurozetřený stroužek česneku
Postup přípravy:Nasekanou cibuli nebo jarní cibulky (šalotky) a fazole dobře promícháme v misce.Ostrým nožem nakrájíme rajčata na klínky a přidáme je do směsi cibule a fazolí.Tuňáka vidličkou rozebereme s petrželkou a také přidáme do směsi v misce.Ve sklenici se šroubovacím uzávěrem smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, med a česnek.Sklenici pořádně třepeme až zálivka vytvoří hustou emulziZálivkou přelijem fazolový salát, dvěma lžícemi promícháme přísady a podáváme.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME