Zeleninové karbanátky z hrachu, hrášku nebo luštěnin
(Fritz Faitl: "Chutná vegetariánská kuchyně",Neografie Martin 1997, německá kuchyně)
Zeleninové karbanátky - můžeme připravit i z jiných luštěnin, jako např. z cizrny, fazolí nebo čočky. Luštěniny jsou pro vegetariány vítaným přísunem bílkovin včetně sójových bobů a produktů ze sóje. Kombinacemi různých luštěnin se mohou "částečně" nahradit vysoce hodnotné bílkoviny, které musí být tělu bezpodminečně dodávány. Jsou nepostradatelné pro výstavbu a udržování svalstva aj. tělesných orgánů. Bez jejich přísunu nemůže např. tělo dítěte růst a tělesné buňky se obecně zdravě obnovovat. Dospělý člověk by měl přijímat asi 0,8 g bílkovina na kilogram tělesné váhy Čím více je potravinová bílkovina podobnější bílkovině tělesné (masu), tím je hodnotnější jeho kalorická hodnota. Množství 1 g bílkovin odpovídá 4,1 kcal neboli 17 kJ. Pouze ovo-lakto-vegetariáni mohou svou spotřebu pokrýt vejci, mlékem a mléčnými výrobky. Ostatní - přísní vegetariáni musí sáhnout po kombinaci různých potravin a mezi nimi jsou zvlášť významné luštěniny aj. (podle F.F.)
Zeleninový karbanátek z hrášku, foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 2 lžíce másla nebo rostlinného neztuženého tuku
  • 1 cibule
  • 500 g vařeného hrachu (hrášku)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce středně ostré hořčice
  • 2 žemle namočené ve vodě
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 1 špetka muškátu
  • několik kapek sójové omáčky
  • 1 svazek petrželové natě
  • 1 lžička zelených zrníček pepře
  • ovesné vločky k zahuštění
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 2 vejce
  • 1 šálek strouhanky
  • olej na smažení
    Postup přípravy:
  • V pánvi rozehřejeme máslo nebo rostlinný tuk a osmahneme jemně nakrájenou cibuli.
  • Hrách prolisujeme nebo rozmixujeme.
  • Ochutíme solí, pepřem, muškátem a sójovou omáčkou.
  • Přidáme jemně nakrájenoun petrželovou nať a zelený opepř; zahustíme ovesnými vločkami.
  • Z těsta navlhčenýma rukama utváříme karbanátky, obalíme je v mouce rozšlehaných vejcích a strouhance.
  • Pečeme na pánvi s trochou oleje do zlatožluta a ihned podáváme.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]