Zeleninové karbanátky z hrachu, hrášku nebo luštěnin
(Fritz Faitl: "Chutná vegetariánská kuchyně",Neografie Martin 1997, německá kuchyně)Zeleninové karbanátky - můžeme připravit i z jiných luštěnin, jako např. z cizrny, fazolí nebo čočky. Luštěniny jsou pro vegetariány vítaným přísunem bílkovin včetně sójových bobů a produktů ze sóje. Kombinacemi různých luštěnin se mohou "částečně" nahradit vysoce hodnotné bílkoviny, které musí být tělu bezpodminečně dodávány. Jsou nepostradatelné pro výstavbu a udržování svalstva aj. tělesných orgánů. Bez jejich přísunu nemůže např. tělo dítěte růst a tělesné buňky se obecně zdravě obnovovat. Dospělý člověk by měl přijímat asi 0,8 g bílkovina na kilogram tělesné váhy Čím více je potravinová bílkovina podobnější bílkovině tělesné (masu), tím je hodnotnější jeho kalorická hodnota. Množství 1 g bílkovin odpovídá 4,1 kcal neboli 17 kJ. Pouze ovo-lakto-vegetariáni mohou svou spotřebu pokrýt vejci, mlékem a mléčnými výrobky. Ostatní - přísní vegetariáni musí sáhnout po kombinaci různých potravin a mezi nimi jsou zvlášť významné luštěniny aj. (podle F.F.)
Suroviny pro 4 osoby:
2 lžíce másla nebo rostlinného neztuženého tuku1 cibule500 g vařeného hrachu (hrášku)2 vejce1 lžíce středně ostré hořčice2 žemle namočené ve voděmořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti1 špetka muškátuněkolik kapek sójové omáčky1 svazek petrželové natě1 lžička zelených zrníček pepřeovesné vločky k zahuštění1 šálek celozrnné mouky2 vejce1 šálek strouhankyolej na smažení
Postup přípravy:V pánvi rozehřejeme máslo nebo rostlinný tuk a osmahneme jemně nakrájenou cibuli.Hrách prolisujeme nebo rozmixujeme.Ochutíme solí, pepřem, muškátem a sójovou omáčkou.Přidáme jemně nakrájenoun petrželovou nať a zelený opepř; zahustíme ovesnými vločkami.Z těsta navlhčenýma rukama utváříme karbanátky, obalíme je v mouce rozšlehaných vejcích a strouhance.Pečeme na pánvi s trochou oleje do zlatožluta a ihned podáváme.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME