Mexický fazolový hrnec s klobáskami a bylinkami
(Vybráno z časopisu "Apetit", říjen 2007)

ChipolataBylinkové fazole - jsou ideální s malými klobásami typu "chipolata". Pokud je nemáme použijeme grilovací klobásky. Klobásky chipolata pocházejí z Mexika a staly se velmi oblíbenými ve Velké Británii a odtud pronikají dále do Evropy. Jsou vyrobeny z nahrubo nasekaného vepřového masa, okořeněného solí a pepřem, s přídavkem bylinek a koření jako je - tymián, skořice a muškátový oříšek. Bývají obvyklým vánočním jídlem ve Velké Británii, kde jsou připravované zabalené do prorostlé slaniny ("streaky bacon"). Pokrm se nazývá "pinks in blanket"- růžové v pokrývce. V následujícím pokrmu dle mexické kuchyně použijeme ke klobásám dva druhy fazolí i sekaná rajčata z konzerv a tím se celé naše vaření urychlí na 15-20 minut. Použijeme-li rajčata ze zahrádky, pak přiměřením přidáním cukru do vzniklé omáčky vynikne jejich přirozená sladkost, zejména když nejsou zcela zralá a navíc se vylepší také chuť pokrmu.

Suroviny pro 4 osoby:
  • 8 bílých grilovacích klobás (ideální jsou klobásy typu chipolata)
  • 2 x 400 g fazolí z konzervy (volíme dvě různé konzervy, např. s bílými a červenými fazolemi), scezené
  • 2 x 400 g konzervy se sekanými rajčaty
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 2 lžičky oregana
  • *1 lžice krupicového cukru
  • sůl a pepř na dochucení


  • Postup přípravy:
  • Nepřilnavou pánev rozpálíme a zprudka na ní osmahneme klobásky během tří až pěti minut.
  • Fazole z obou konzerv vyklopíme do pánve spolu se sekanými rajčaty, bylinkami a cukrem.
  • Dochutíme, uvedeme do varu a na mírném ohni povaříme osm až deset minut, aby se vše prohřálo a šťáva zhoustla.

    Chilli klobásky s fazolemi - jsou ostřejší obdobou výše uvedeného jídla.
  • Stejný počet klobásek (8 ks) opékáme s jednou nasekanou červenou cibulí, pak přidáme plechovku rajčat, 150 ml vývaru a 2 lžičky drceného chilli.
  • Po deseti minutách varu vsypeme ze dvou konzerv celkem 400 g fazolí, scezených a propláchnutých.
  • Vaříme pět minut a pak dochutíme (nezapomeneme přidat na cukr na vyvážení pálivosti).
  • Jako přílohu můžeme podávat rýži, pečené brambory; nejlepší je však dobrý chléb.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]