Kyjevské smažené fazole
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 591, Columbus Praha, 2000)Kyjevské fazole - jsou vegetariánskou obdobou populárního "Kuřete Kiev" (smažená plněná kuřecí prsíčka). Fazolové bochánky jsou plněné česnekovým a bylinkovým máslem a pak jsou obalené ve strouhance a usmažené.
Suroviny pro 4 osoby:
Na česnekové máslo100 g (7 lžíc) másla3 rozetřené stroužky česneku1 lžíce sekané petrželky
Na fazolové bochánky:675 g konzervovaných červených fazolí150 g čerstvé strouhanky25 g (2 lžíce) másla1 nadrobno nasekaný pórek1 nadrobno nasekaný řapík celeru1 lžíce sekané petrželky1 vejcesůl a pepř podle chutirostlinný olej na smažení
Postup přípravy:Příprava česnekového másla:Máslo, česnek a petrželku vložíme do misky a měchačkou utřeme. Česnekové máslo dáme na list pečícího papíru, vytvarujeme do doutníkového tvaru a stočíme do papíru. Do upotřebené necháme ztuhnout v lednici.
Příprava fazolových bochánků:
Mačkadlem na brambory rozmačkáme v míse červené brambory a vmícháváme do nich 75 g strouhanky, až se suroviny dokonale promísí.V pánvi rozpustíme máslo, přidáme pórek, celer a smažíme na mírném plameni za stálého míchání po dobu 3-4 minut.Na pánev přidáme fazolovou směs společně s petrželkou, dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme. Sejmeme pánev z ohně a odložíme stranou, aby směs důkladně vychladla.
Plnění a smažení fazolových bochánků:
Fazolovou směs rozdělíme na čtyři stejné porce a vytvarujeme šišky.Česnekové máslo rozkrojíme na čtyři díly a vložíme je doprostřed každé fazolové šišky. Rukama vytvarujeme fazolovou směs kolem česnekového másla tak, aby bylo důkladně obaleno.Každý fazolový bochánek obalíme v rozšlehaném vejci a vyválíme ve zbylé strouhanceZahřejeme na pánvi (woku) trochu oleje a smažíme bochánky vždy 7- 10 minut až do zlatohněda. Ihned podáváme.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME