Pikantní čočkové placičky s okurkou
(Z časopisu Katka: "Nejlepší recepty", str. 21, Burda Praha, srpen 2003)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 250 g červené čočky
  • sůl
  • 100 g jarní cibulky nebo bílé části pórku, najemno
  • 20 g oddenku zázvoru, najemno
  • 2 žloutky
  • 100 g strouhanky
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 čajové lžičky mletého badyánu
  • 1 chilli paprička, bez jadřince a semínek
  • 2 lžíce sekaného koriandru (v nouzi petrželky)
  • limetková/citrónová šťáva
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 6 lžíc oleje

  • Příloha: okurkový salát ze dvou salátových okurek

    Postup přípravy:
  • Čočku povaříme v osolené vodě asi 10 minut, slijeme a rozmixujeme.
  • Jarní cibulku (nebo přiměřený kousek pórku) omyjeme a očistíme, zázvor oloupeme a obojí najemno nakrájíme.
  • Z čočky zázvoru, žloutků, poloviny cibulky, pepře, badyánu zpracujeme vláčnou hmotu.
  • Na teflonové pánvi rozpálíme čtyři lžíce oleje.
  • Z čočkové hmoty uděláme asi šestnáct placiček, které opečeme během tři minut na každé straně dozlatova.
  • Podáváme s okurkovým salátem posypaným koriandrem/petrželkou.
  • Příprava okurkového salátu.
  • Chilli důkladně zbavené jádřince se semínkami nakrájíme na kostičky a spolu se zbylou cibulkou, limetovou/citrónovou šťávou a sójovou omáčkou smícháme se 2 lžícemi oleje.
  • Okurky nakrájíme na plátky a přelijeme zálivkou.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]