Čočka na roketovém lůžku
(Linda McCartney: "Linda McCartney´s World of Vegetarian Cooking", z vydání knihy z r. 1998, vegetariánský pokrm, francouzská kuchyně)
"Tento teplý salát je oblíbený ve střední Francii v Le Puy regionu. Jen zde se pěstuje na vulkanické půdě tato tzv. "puy-čočka ("lentilles de Puy"), která má delikátní vůni a oříškovou příchuť. Její malá břidlicově zelená zrnka dobře drží tvar i barvu během vaření a vyznačuje se delikátním modrým mramorováním. Je považována za nejlepší čočku vůbec. Jestli-že však tuto čočku neseženeme, spokojíme se s u nás dostupnější hnědou nebo zelenou čočkou. Podle tohoto receptu připravíme vegetariánský salát, který je dobrý horký i studený. Čočka se podává navrstvená na loži s lístů rokety.
Puy-čočkaSuroviny pro 4-6 osob:
  • 110 g čočky, proprané a okapané
  • 1 velká cibule, oloupaná, na poloviny
  • 2 stroužky česneku, oloupané, na poloviny
  • 2 bobkové listy
  • 5 lžiček majoránky
  • 4 lžíce créme fraiche nebo sójového jogurtu
  • 3 jarní cibulky nebo pórek, jemně nasekané
  • 2 lžíce petrželky
  • sůl a pepř
  • lístky rokety na pokrytí talířů
  • 1/2 citrónu

  • Postup přípravy:
  • Ve středně velkém hrnci uvaříme v 600 ml vody čočku s cibulí, česnekem a bobkovým listem.
  • Vaříme 20-25 minut až je čočka měkká, ale nerozvařená. Pak ji scedíme a propláchneme malinko studenou vodou.
  • Odstraníme cibuli, česnek a bobkový list. Vmícháme majonézu se smetanou nebo jogurtem, jarní cibulku (pórek) s petrželkou. Ochutíme solí a pepřem a tuto omáčku nalijeme do teplé čočky.
  • Na jednotlivé talíře navrstvíme lístky rukoly, pokapeme je citrónovou šťávou a lžící nahoru naložíme čočku.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]