Normandský fazolový hrnec
(Lea Filipová aj.:"Luštěniny", str. 21, edice "Lotos", MONA Praha, 1989, francouzská kuchyně)

Suroviny pro 6-8 osob:
  • 250 g fazolí, předem namočené
  • 250 g vařeného uzeného masa, nakrájeného na kousky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule, na kolečka
  • 300 g kořenové zeleniny, očistěné a nakrájené
  • 1 pórek, na kolečka
  • 4 brambory, oloupané, na kostky
  • vývar z uzeného masa
  • 200 ml bílého vína
  • 4 stroužky česneku, rozetřené ze solí
  • sůl
  • bylinky: snítka saturejky, yzopu, tymiánu, estragonu
  • 1 bobkový list
  • petrželka, jemně rozsekaná
    Příloha: chléb

    Postup přípravy:
  • Přebrané, propláchnuté a předem namočené fazole uvaříme doměkka.
  • Na sádle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu, kostky brambor, zalijeme vývarem a vínem, doplníme kořením a uvaříme doměkka.
  • Koření z polévky vyjmeme, přidáme česnek utřený se solí, uvařené fazole a nakrájené uzené maso.
  • Posypeme jemně nakrájenou petrželkou a podáváme jako velmi sytý pokrm s chlebem.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]