Čočková paštika
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", s. 101, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)

Čočková paštika-foto zdrojSuroviny:
  • 1 lžíce rostlinného oleje plus další na omaštění
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, rozetřené
  • 1 lžička kořenící směsi "garam masála" případně jiná koření, např. chilli, koření pěti vůní aj.
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 175 g (3/4) šálku červené čočky
  • 1 menší vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce mangového čatní nebo rajčatový protlak
  • 2 lžíce nasekané petrželky na ozdobení
  • salátové listy a topinky při podávání

    Postup přípravy:
  • Ve velké pánvi rozehřejeme olej a za neustálého míchání smažíme 2-3 minuty cibuli a česnek.
  • Přidáme koření a smažíme dalších 30 vteřin, aby se rozvonělo (viz "čóns").
  • Přidáme čočku, zeleninový vývar a směs přivedeme k varu.
  • Stáhneme plamen a necháme 20 minut zvolna povařit, až je čočka měkká.
  • Odstraníme pánev z ohně a zbavíme čočku přebytečné tekutiny.
  • Směs přemístíme do mixéru, přidáme vejce, mléko, mangové čatní a petrželku.
  • Rozmixujeme dohladka (s výhodou můžeme použít ruční tyčový mixér).
  • Zapékací nádobu vymažeme olejem, lžící do ní přemístíme směs a povrch urovnáme, nádobu zakryjeme poklicí nebo alobalem a obsah zapečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C, asi po dobu 40-45 minut, nebo dokud nebude hmota na dotek pevná.
  • Zapékací nádobu necháme 20 minut vychladnout a pak směs vložíme do lednice a postupně spotřebujeme např. rozetřenou na topinkách nebo pečivu.
  • Ozdobíme petrželkou nebo listy koriandru a přiložíme salátový list.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]