Čočková paštika
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", s. 101, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)
Suroviny:1 lžíce rostlinného oleje plus další na omaštění1 cibule, nakrájená2 stroužky česneku, rozetřené1 lžička kořenící směsi "garam masála" případně jiná koření, např. chilli, koření pěti vůní aj.1/2 lžičky mletého koriandru850 ml zeleninového vývaru175 g (3/4) šálku červené čočky1 menší vejce2 lžíce mléka2 lžíce mangového čatní nebo rajčatový protlak2 lžíce nasekané petrželky na ozdobenísalátové listy a topinky při podávání
Postup přípravy:Ve velké pánvi rozehřejeme olej a za neustálého míchání smažíme 2-3 minuty cibuli a česnek. Přidáme koření a smažíme dalších 30 vteřin, aby se rozvonělo (viz "čóns").Přidáme čočku, zeleninový vývar a směs přivedeme k varu.Stáhneme plamen a necháme 20 minut zvolna povařit, až je čočka měkká.Odstraníme pánev z ohně a zbavíme čočku přebytečné tekutiny.Směs přemístíme do mixéru, přidáme vejce, mléko, mangové čatní a petrželku.Rozmixujeme dohladka (s výhodou můžeme použít ruční tyčový mixér).Zapékací nádobu vymažeme olejem, lžící do ní přemístíme směs a povrch urovnáme, nádobu zakryjeme poklicí nebo alobalem a obsah zapečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C, asi po dobu 40-45 minut, nebo dokud nebude hmota na dotek pevná.Zapékací nádobu necháme 20 minut vychladnout a pak směs vložíme do lednice a postupně spotřebujeme např. rozetřenou na topinkách nebo pečivu.Ozdobíme petrželkou nebo listy koriandru a přiložíme salátový list.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME