Stamppott - holandské fazole
(Cornelia Schinharl: "Party Basics", Euromedia Group - Ikar Praha, 2005, italská kuchyně)
Stamppott - je tradiční holandský selský pokrm připravovaný z rozmačkaných brambor a zeleniny (např. fazolí a fazolek), který je podáván s klobáskami s jablečnou omáčkou. Níže uvedenou variantu můžeme připravit maximálně jeden den předem a uchovat zakrytou v ledničce. V tomto případě pokrm podáváme se slaninou, kterou osmahneme až před podáváním, aby zůstala křupavá, přikusujeme tmavé pečivo nebo topinku. Ohřátý stamppott je ještě lepší.
Suroviny na 4-6 porcí:
  • 150 g suchých bílých fazolí, namočených přes noc
  • 500 g čerstvých zelených fazolí (mimo sezónu i zmrazené), na kousky 3-4 cm dlouhé
  • 500 g lojovitých brambor, oloupané, na kostky
  • 4 nakyslá jablka, oloupaná bez jader, na kostky
  • 1/2 citrónu, na plátky
  • 1 kousek skořice vcelku
  • 1 lžíce cukru
  • sůl podle chuti
  • 250 g prorostlé slaniny

    Postup přípravy:
  • Slijeme vodu s nabobtnalých fazolí, zalijeme čerstvou vodou a vaříme v zakrytém hrnci asi hodinu doměkka.
  • Do jiného hrnce dáme zelené fazolky, jablka a brambory, přidáme skořici, cukr, sůl a plátky citrónu.
  • Zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořeno, zakryjeme pokličkou a vaříme při střední teplotě asi 15 minut, až fazolky a brambory změknou.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi při střední teplotě dokřupava.
  • Z polévky vylovíme skořicovou kůru i plátky citrónu.
  • Bramborovou směs trochu rozmačkáme štouchadlem a vmícháme scezené fazole a opečenou slaninu.
  • Pokrm bude o něco řidší než bramborová kaše, ale ani nebude tekutý. Pokud je moc hustý, přidáme trochu vody z fazolí.
  • Stamppott dochutíme, naplníme do mísy, posypeme kostičkami slaniny a podáváme s tmavým pečivem nebo toasty.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]