Stamppott - holandské fazole
(Cornelia Schinharl: "Party Basics", Euromedia Group - Ikar Praha, 2005, italská kuchyně)Stamppott - je tradiční holandský selský pokrm připravovaný z rozmačkaných brambor a zeleniny (např. fazolí a fazolek), který je podáván s klobáskami s jablečnou omáčkou. Níže uvedenou variantu můžeme připravit maximálně jeden den předem a uchovat zakrytou v ledničce. V tomto případě pokrm podáváme se slaninou, kterou osmahneme až před podáváním, aby zůstala křupavá, přikusujeme tmavé pečivo nebo topinku. Ohřátý stamppott je ještě lepší.
Suroviny na 4-6 porcí:150 g suchých bílých fazolí, namočených přes noc500 g čerstvých zelených fazolí (mimo sezónu i zmrazené), na kousky 3-4 cm dlouhé500 g lojovitých brambor, oloupané, na kostky4 nakyslá jablka, oloupaná bez jader, na kostky1/2 citrónu, na plátky1 kousek skořice vcelku1 lžíce cukrusůl podle chuti250 g prorostlé slaniny
Postup přípravy:Slijeme vodu s nabobtnalých fazolí, zalijeme čerstvou vodou a vaříme v zakrytém hrnci asi hodinu doměkka.Do jiného hrnce dáme zelené fazolky, jablka a brambory, přidáme skořici, cukr, sůl a plátky citrónu.Zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořeno, zakryjeme pokličkou a vaříme při střední teplotě asi 15 minut, až fazolky a brambory změknou.Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi při střední teplotě dokřupava.Z polévky vylovíme skořicovou kůru i plátky citrónu.Bramborovou směs trochu rozmačkáme štouchadlem a vmícháme scezené fazole a opečenou slaninu. Pokrm bude o něco řidší než bramborová kaše, ale ani nebude tekutý. Pokud je moc hustý, přidáme trochu vody z fazolí.Stamppott dochutíme, naplníme do mísy, posypeme kostičkami slaniny a podáváme s tmavým pečivem nebo toasty.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME