Čočka s pancetou
(Cornelia Schinharl: "Party Basics", Euromedia Group - Ikar Praha, 2005, italská kuchyně)Čočka - bývá tradičním jídlem na Nový rok. To abychom měli po celý rok hodně peněz a štěstí. Obvyklé v tento den připravuji klasickou "znojemskou čočku" s kyselou okurkou a vejcem natvrdo. Tentokrát můžeme pro změnu zkusit italský voňavý recept s pancettou (prorostlou slaninou), rajčaty, tymiánem (saturejkou) a bazalkou. Můžeme ji připravit (maximálně) dva dny předem a uchovávat v ledničce. V tomto případě však čerstvá rajčata vmícháme až při ohřívání tj. před podáváním. Pokrm můžem kombinovat se zeleninovými topinkami s mandlemi, marinovanou zeleninou či sýrovými rolkami a tak slavnostně přivítat první den v dalším roce. K receptu se budeme určitě vracet po celý rok.
Suroviny na 4 porce:150 g pancetty nebo prorostlé slaniny, na kostičky2 stroužky česneku, nadrobno nasekanéněkolik odrhnutých snítek tymiánu a otrhaný šalvěj, na proužky - (případně sušený tymián a šalvěj vynecháme)2 lžíce olivového oleje400 g hnědé nebo zelené čočky (raději drobnější)cca 500 ml směsi červeného vína a vývaru nebo jen vývar600 g rajčat1 svazek bazalky, na nudličky (Tesco nebo zahrádka)sůl a čerstvě umletý pepřtrochu octa, podle chuti
Postup přípravy:Do kastrolu dáme olej, přidáme slaninu a opečeme ji za stálého míchání dokřupava. Asi 1/8 množství slaniny vyjmeme a dáme stranou na později.Ke zbytku přimícháme česnek, bylinky a čočku a krátce osmahneme. Podlijeme červeným vínem a vývarem, zakryjeme pokličkou a dusíme 30-50 minut, až bude čočka na skousnutí skoro měkká.Mezitím z rajčat vykrojíme stopky, ponoříme je na chvíli do vařící vody, stáhneme slupku a dužinu pokrájíme na kostičky.Do čočky vmícháme rajčata a ještě asi deset minut podusíme. Dochutíme solí, pepřem, případně i octem. Posypeme bazalkou a pancettou, kterou jsme si odložili stranou.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME