Viktoriánská hrášková kaše s mátou
(Jamie Oliver: "Obraty šéfkuchaře", epizoda "Američané", seriál BBC2, zařazeno do DDK v červnu 2006, anglická kuchyně)
Hrášková kaše s mátou - byla součástí jídelníčku, který sestavil Jamie Oliver pro svou televizní návštěvu - kamarády z Ameriky. Překvapil je několika anglickými tradičními pokrmy z viktoriánské doby. Menu obnášelo: pudink s rozinkami nazývaný v Anglii od nepaměti "Spotty Dick", dále "fish and chips" tj. fritované filety z čerstvých tresek obalené v pivním těstíčku s domácími hranolky. Dále to byla k tomu podávaná nezbytná viktoriánská hrášková kaše s mátou. Vzpomínal jak ji, když byl malý, upřímně nenáviděl, protože se dělala z konzervy, byla šedá a odporná. My ji však připravíme podle stejného receptu, ale z čerstvého nebo mraženého hrášku. Tato kaše nejen vypadá, ale i chutná skvěle. Velmi se hodí ke zmíněným smaženým rybím čipsům ("fish"n chips").
Suroviny:
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • špetka soli
  • velký svazek čerstvé máty
  • 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 2 lžíce másla do kaše
  • pepř a sůl

    Postup přípravy:
  • K přípravě fantastické mátové hráškové kaše nejdříve svazek jarní cibulky pořádně ji omyjeme a jemně nasekáme.
  • Vložíme do pánve s dvěma lžícemi panenského olivového oleje a špetkou soli.
  • Zvolna podusíme asi dvě minuty, až cibulka zesklovatí.
  • Dále nahrubo nasekáme velký svazek čerstvé máty, přisypeme k cibulce a zvolna dusíme asi další jednu minutu, až se krásně rozvoní.
  • Pak přidáme čerstvý nebo mražený hrášek.
  • Hrášek osmahneme asi 2 minuty na cibulce s mátou a pak vše asi 12 minut zvolna dusíme pod pokličkou.
  • Hrášek změkne a pokrm začne báječně vonět. Ochucený hrášek přendáme do mixéru a rozmixujte na velmi jemnou kaši.
  • Během mixování přidáme do kaše máslo pro její zjemnění, podle chuti osolíme a opepříme.
  • Podáváme v míse s trochou másla a několika lístky máty položených nahoře nebo třeba k "fishen chips".

    Podobný recept v DDK:
  • Smažený losos se slaninou a hrachovou kaší ze zmraženého hrášku

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]