Fazole v bílé omáčce
(Anonym:"Svět kuchyně", číslo 28, strana 5, předpis 32, 2002, česká kuchyně)Fazole v bílé omáčce - je vegetariánský pokrm, který byl kdysi snadno dostupným tradičním štědrovečerním jídlem, kterého se mohl každý najíst dosyta. Fazole byly v zásobách v každé, i chudší domácnosti. Daly se snadno vypěstovat, neboť nevyžadovaly mnoho půdy. Usušená semena mohla být dlouho skladována a navíc představovala zásobu pro člověku nezbytných látek: železa, vápníku, draslíku, manganu, vitaminu C, vitaminů skupiny B a spousty nukleových kyselin, ale hlavně bílkovin. Bílé fazole jsou nabízeny také již předvařené; někdy je najdeme již zcela uvařené v konzervách ve slaném nálevu. Dají se připravit mnoha způsoby na zcela jednoduchá a chutná jídla.
Suroviny pro 4 osoby:400 g velkých bílých fazolí3 lžíce oleje40 g cibule, nasekané30 g hladké mouky1/2 lžíce vinného octa10 g cukru na karamel
Postup přípravy:Předem namočené fazole, nejlépe do horké vody přes noc, pak propláchneme a zalité vodou je zhruba dvě hodiny vaříme.Nesolíme hned, ale až ke konci vaření přidáme špetku soli a cukru. Cibuli osmahneme na oleji dorůžova, přidáme mouku a mícháním na ohni připravíme světlou jíšku.Vložíme fazole a vše povaříme.Dochutíme solí, octem a karamelem.Karamel připravíme z cukru na pánvi, ke kterému přidáme 3 lžíce vody a mícháme na mírném ohni až se cukr rozpustí a získá hnědou barvu.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME