Fazole v bílé omáčce
(Anonym:"Svět kuchyně", číslo 28, strana 5, předpis 32, 2002, česká kuchyně)
Fazole v bílé omáčce - je vegetariánský pokrm, který byl kdysi snadno dostupným tradičním štědrovečerním jídlem, kterého se mohl každý najíst dosyta. Fazole byly v zásobách v každé, i chudší domácnosti. Daly se snadno vypěstovat, neboť nevyžadovaly mnoho půdy. Usušená semena mohla být dlouho skladována a navíc představovala zásobu pro člověku nezbytných látek: železa, vápníku, draslíku, manganu, vitaminu C, vitaminů skupiny B a spousty nukleových kyselin, ale hlavně bílkovin. Bílé fazole jsou nabízeny také již předvařené; někdy je najdeme již zcela uvařené v konzervách ve slaném nálevu. Dají se připravit mnoha způsoby na zcela jednoduchá a chutná jídla.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 400 g velkých bílých fazolí
  • 3 lžíce oleje
  • 40 g cibule, nasekané
  • 30 g hladké mouky
  • 1/2 lžíce vinného octa
  • 10 g cukru na karamel

    Postup přípravy:
  • Předem namočené fazole, nejlépe do horké vody přes noc, pak propláchneme a zalité vodou je zhruba dvě hodiny vaříme.
  • Nesolíme hned, ale až ke konci vaření přidáme špetku soli a cukru.
  • Cibuli osmahneme na oleji dorůžova, přidáme mouku a mícháním na ohni připravíme světlou jíšku.
  • Vložíme fazole a vše povaříme.
  • Dochutíme solí, octem a karamelem.
  • Karamel připravíme z cukru na pánvi, ke kterému přidáme 3 lžíce vody a mícháme na mírném ohni až se cukr rozpustí a získá hnědou barvu.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]