Fazolový guláš
(Joza Břízová: "Co se v Praze vařívalo", sešity domácího hospodaření sv. 124, s. 28, Práce Praha, 1984, česká kuchyně)Fazolový guláš - patřil vždy mezi levnější, za to vydatné a chutné pokrmy našich maminek a babiček. Rodina se dobře nasytila, děti byly zdravé a strava byla pestřejší. Podobnými jídly mohly naše maminky trochu srovnat svůj rodinný rozpočet. Luštěniny, které si samy vypěstovaly a usušily, nahradily maso, kterého tam moc dávat už nemusely. Uzené maso bylo nejčastějším způsobem uchovávání masa v domácnosti v období od zimní zabijačky na pozdější dobu, téměř do pozdního jara a tak se nějaký ten šrůček na vylepšení vždy našel. Dnes můžeme použít i nějakou vydatnější a pikantnější klobásku z široké nabídky v našich obchodech. A kdybychom chtěli šetřit, můžeme použít kousek lacinějšího kabanosu. Dnes vaříme nákladnějí, ale často se nám stane, že rádi sáhneme po jídle, které dělávaly naše spořivé babičky. . . . abych nezapomněl, můžeme přidat lístky saturejky; to pro jistotu. Znamenitý italský lékař Petr Mattioli ve svém "Herbáři" ze 16. století o ní napsal: "Jest velmi vhodná a dobrá k jídlu; obyčejní lidé koření touto maso a ryby . . . Také ji vaří s hrachem a všelikými jinými pokrmy, poněvadž odnímá nadýmání."
Suroviny:250 g bílých suchých fazolí nebo 500 g z konzervy100 g sádlasůl1 větší cibule, nakrájená250 g vařeného uzeného masa nebo uzeniny, na kostkysůlsladká mletá paprika nebo kečupsaturejka (není nutná, doporučeno)30 g hladké mouky
Postup přípravy:Suché fazole přebereme, dvakrát propláchneme vodou a zalijeme studenou vodou, aby byly potopeny; tak je necháme nesolené v chladu do druhého dne. Druhý den vodu je podle potřeby doplníme a fazole vaříme zvolna asi jednu - dvě hodiny, až jsou měkké. Pokud použijeme fazole konzervované v plechovkách, tak samozřejmě tyto úkony odpadají.Na tuku a cibuli osmahneme kostky nakrájeného maso nebo uzeniny, přidáme měkké fazole, osolíme a ochutíme paprikou nebo kečupem. Můžeme zahustit trochou mouky rozmíchané ve studené vodě a krátce povařime a případně okořeníme saturejkou. Podáváme s chlebem.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME