Fazolový guláš
(Joza Břízová: "Co se v Praze vařívalo", sešity domácího hospodaření sv. 124, s. 28, Práce Praha, 1984, česká kuchyně)
Fazolový guláš - patřil vždy mezi levnější, za to vydatné a chutné pokrmy našich maminek a babiček. Rodina se dobře nasytila, děti byly zdravé a strava byla pestřejší. Podobnými jídly mohly naše maminky trochu srovnat svůj rodinný rozpočet. Luštěniny, které si samy vypěstovaly a usušily, nahradily maso, kterého tam moc dávat už nemusely. Uzené maso bylo nejčastějším způsobem uchovávání masa v domácnosti v období od zimní zabijačky na pozdější dobu, téměř do pozdního jara a tak se nějaký ten šrůček na vylepšení vždy našel. Dnes můžeme použít i nějakou vydatnější a pikantnější klobásku z široké nabídky v našich obchodech. A kdybychom chtěli šetřit, můžeme použít kousek lacinějšího kabanosu. Dnes vaříme nákladnějí, ale často se nám stane, že rádi sáhneme po jídle, které dělávaly naše spořivé babičky. . . . abych nezapomněl, můžeme přidat lístky saturejky; to pro jistotu. Znamenitý italský lékař Petr Mattioli ve svém "Herbáři" ze 16. století o ní napsal: "Jest velmi vhodná a dobrá k jídlu; obyčejní lidé koření touto maso a ryby . . . Také ji vaří s hrachem a všelikými jinými pokrmy, poněvadž odnímá nadýmání."
Suroviny:
  • 250 g bílých suchých fazolí nebo 500 g z konzervy
  • 100 g sádla
  • sůl
  • 1 větší cibule, nakrájená
  • 250 g vařeného uzeného masa nebo uzeniny, na kostky
  • sůl
  • sladká mletá paprika nebo kečup
  • saturejka (není nutná, doporučeno)
  • 30 g hladké mouky

    Postup přípravy:
  • Suché fazole přebereme, dvakrát propláchneme vodou a zalijeme studenou vodou, aby byly potopeny; tak je necháme nesolené v chladu do druhého dne.
  • Druhý den vodu je podle potřeby doplníme a fazole vaříme zvolna asi jednu - dvě hodiny, až jsou měkké.
  • Pokud použijeme fazole konzervované v plechovkách, tak samozřejmě tyto úkony odpadají.
  • Na tuku a cibuli osmahneme kostky nakrájeného maso nebo uzeniny, přidáme měkké fazole, osolíme a ochutíme paprikou nebo kečupem.
  • Můžeme zahustit trochou mouky rozmíchané ve studené vodě a krátce povařime a případně okořeníme saturejkou.
  • Podáváme s chlebem.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]