Řecká čočka s rajčaty
(Podle časopisu "Apetit", listopad 20004, řecká kuchyně)Řeckou čočku s rajčaty - si letos můžeme připravit v novoročním menu. Bude to velmi vítaná obměna tradičních čoček, jako je např. znojemská čočka aj. Je připravována v balkánském stylu se spoustou rajčat, mrkví, bohatě zalita olivovým olejem a je moc dobrá. V původním receptu (označovaném jako čočková polévka) byl uveden přídavek 250 ml olivového oleje. Při přípravě tohoto výtečného pokrmu se nám však zdálo toto množství, na naše poměry, neskutečně velké. Budeme proto olej dávkovat s rozumem a podle chuti. Také bylo doporučeno podávat pokrm s papričkami plněnými sýrem, které se údajně prodávají již naložené; v časopise byla doporučena značka Heleb Delikates, kterou prodávala Billa, 175 g za cca 30 Kč. Můžeme si však pomoci nějakým vlastním pikantním výtvorem např. salátem z kyselého zelí a sýra.
Suroviny:500 g čočky400 g rajčat (i konzervovaných)1 malá mrkev, nakrájená na kolečka2 stroužky česneku2 cibule2-3 bobkové listyolivového olejsůl a pepřocet na dochucení (nemusí být)50 g černých olivpapričky plněné sýrem ; nemusí být
Postup přípravy:Propláchnutou, případně předem namočenou čočku dáme do hrnce a zalijeme tak, aby voda sahala asi centimetr nad její povrch.Přidáme všechny ostatní suroviny a vaříme na mírném ohni, dokud čočka úplně nezměkne (trvá to asi 1 hodinu).Po uvaření podáváme horké nebo při pokojové teplotě, s tmavým chlebem, olivami, případně pikantní zeleninou jen tak "k zakousnutí". Když pokrm zředíme vodou nebo vývarem, můžeme podávat jako polévku.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME