Sambhar - čočka se zeleninou
(Linda McCartney: "World´s of Vegetarian Cooking", strana 86, Nakladatelství Little, Brown Company, 1998, indická kuchyně)Sambar - oblíbené delikátní indické jídlo je snadné na přípravu. Jeho chuť se významně zlepší po 24 hodinách odležení a tak je velmi výhodné ho připravit dopředu, uschovat a druhý den jen ohřát.
Suroviny:225 g čočky, propraná1 lžíce curry prášku1 lžička kurkumy (turmeric)8 - 10 okra na zahuštění (zkusíme nahradit 1 - 2 lžičkami škrobu ve studené vodě)225 g růžiček květáku225 g bílé ředkve (mooli), oloupaná a na tenké plátky1 střední cibule, na tenké plátky2 lžičky přírodního hnědého cukrusůl podle chuti4 malé rajčata, na čtvrtinky1 červená paprika, bez semínek a nasekaná3 lžíce rostlinného oleje1/2 lžičky hořčičných semínekkardamové tobolky, rozdrcené2 stroužky česneku, rozdrcenýlístky čerstvého koriandru nebo petržele
Postup přípravy:Do velké nádoby dáme čočku koření kari, kardamom s dostatečným množstvím vody a pod pokličkou přivedeme k varu.Dusíme až je čočka měkká - asi tak 20 minut; musíme dbát, aby měla stále dostatek vody a nevysušila se.Pak čočku rozmačkáme mačkátkem nebo dřevěnou vařečkou, přidáme okru (nebo škrob rozmíchaný ve vodě - DDK), květák, ředkev, cibuli a hnědý cukr.Přidáme tolik vody, aby směs měla konzistenci husté polévky a znovu dusíme, až je zelenina měkká asi 15 -20 minut.Ochutíme solí, přidáme rajčata, červenou papriku, zakryjeme a udržujeme teplé.Na malé pánvičce zahřejeme olej a orestujeme zbývající koření s malým množstvím soli a s česnekem, až směs semínek začne praskat a poskakovat.Tuto oživenou směs koření navršíme na sambar a podáváme posypané lístky s čerstvého koriandru nebo petrželky.
Poznámka DDK:
Vaření s kořením - z vlastní zkušenosti vím, že koření nevyčichne tak rychle jako bylinky. Pokud však můžeme, tak koření kupujeme raději celé, nedrcené (jako např. muškátový oříšek, černý pepř atd.) a rozdrtit si je můžeme až v okamžiku bezprostřední potřeby. Případně si můžeme namíchat vlastní potřebnou směs koření. V celém, myslím tím neporušeném stavu, nám samozřejmě vydrží koření účinné daleko déle. Lze říci, že koření vcelku, můžeme uchovávat v dobrém stavu přinejmenším rok, ale rozdrcená jen něco kolem 7 měsíců. Koření vždy uchováváme v obalu zamezujícímu přístup vzduchu, tj. např. zábrusových lahvích, nejlépe na chladnějším a tmavém místě. Můžeme je sice uchovávat vystavené pro odiv na hezké poličce na koření v naší kuchyni. Zde to může být na pohled sice atraktivní, ale musíme počítat s kratší životností uloženého koření.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME