Falafel
Falafel nebo Felafel - je starobylý čistě vegetariánský pokrm původem z Egypta. Dnes je oblíbený v zemích Blízkého Východu, zejména v Západním Libanonu, Izraeli avšak rozšířil se po všech kontinentech. Hlavní ingrediencí je cizrna a proto je bohatý na proteiny a vitamíny. Jeho příprava se podle oblastí jen velmi málo liší. Během přípravy je cizrna namočena, uvařena až je měkká jako máslo, pak rozmělněna s přídavkem exotických koření a bylinek (římský kmín, koriandr, cayenský pepř, česnek a sojová omáčka), přidán kukuřičný olej a omáčka tahini nebo máslo z burských oříšků. Pokrm je podáván jako součást náplně teplého arabského chleba "pita", spolu s jogurtem a nasekanou zeleninou jako jsou: plátky lilku, rajčat, cibulky, ředkví, okurky, salátu, bílého hlávkového zelí a s naloženými chilli papričkami. To vše doplňuje jogurtová omáčka z čerstvé máty nebo omáčka tahini. Z cizrnové hmoty jsou tvarované rukama malé kuličky, které jsou osmaženy v oleji dozlatova. Zelenina je kombinována v závislosti na dostupnosti v daném ročním období a v příslušné zeměpisné poloze.
Falafel 2x
Suroviny:
  • 2 šálky cizrna, uvařené doměkka
  • 4 stroužky česneku, nakrájený
  • 3 lžíce másla z burských oříšku (z obchodů se zdravou výživou)
  • 1 jarní cibulka, nakrájená
  • 1 cibule, nasekaná na kousky
  • 1 vejce
  • 1/4 lžička drceného koriandru
  • 1/4 lžičky drceného římského kmínu
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného nebo jiného rostlinného oleje

    Postup přípravy:
  • Cizrnu necháme přes noc namočenou, spaříme, vodu slijeme a uvaříme v neslané vodě doměkka.
  • V mixeru připravíme z měkké cizrny pyré.
  • Do pyré přidáme česnek, podzemnicové máslo, zelenou cibulku, cibuli, vajíčko, koriandr, římský kmín (cumin), cayenský pepř a sójovou omáčku .
  • Opět velmi dobře rozmixujeme až na hladkou pastu.
  • Pomocí lžíce tvarujeme z pasty kuličky, které v horkém oleji a na mírném ohni usmažíme dohněda ze všech stran.
  • Podáváme s dip-omáčkou "chummus" v arabském chlebu, nebo s pečivem.

    Felafel z Libanonu
    (Linda McCartney: "World of Vegetarian Cooking", vydání z Itálie, 1998, arabská kuchyně)
    Suroviny na 4 porce
  • 2 x 400 g konzervované cizrny, scedit (nebo stejné množství uvařené doměkka)
  • 1 lžička rozmělněného cuminu
  • 1 lžička drcené kurkumy
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g kostek čerstvého bílého chleba (rohlíky - DDK)
  • 3 lžíce nasekaného zeleného koriandru nebo petrželky
  • 2 lžíce vody
  • hladká mouka na obalení
  • rostlinný olej na smažení
    Na jogurtovou omáčku
  • 4 lžíce čerstvé máty, jemně nasekané listy
  • 300 ml bílého jogurtu nebo sójového jogurtu
  • citrónová šťáva podle chuti
  • sůl a pepř podle chuti

    Postup přípravy:
  • Cizrnu, koření, kostky chleba a naše oblíbené bylinky vložíme do kuchyňského mixéru.
  • Rozmícháme, až je cizrna jemně posekaná, ale není ještě tak jemná jako pyré!
  • Směs dáme do velké misky a přidáme vodu a směs uhněteme.
  • S namoučenýma rukama vytvoříme 20 kuliček velkých jako ořechy, lehce je zploštíme a dáme je asi na 30 minut ochladit do lednice.
  • Do pánve postavené na středním ohni nalijeme vrstvu asi 5 - 8 cm oleje (- když olej má správnou teplotu a je připraven ke smažení, když vhozená kostička chleba pochvíli mírně zhnědne).
  • Pak obalíme kuličky "felafel" v mouce a smažíme je asi 3 minuty, až jsou po celém povrchu zlatohnědé.
  • Vybereme je z pánve, položíme na ubrousek k odstranění nadbytečného oleje.
    Příprava jogurtové omáčky s čerstvou mátou:
  • Smícháme všechny ingredience a směs necháme stát nejméně půl hodiny, aby se vůně máty rozložila v jogurtu.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]