Řecké dušené fazole
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", s. 844, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, řecká kuchyně)
řecké fazole je pokrm který oplývá mnoda řeckými chutěmi a vůněmi, například citrónu. Namísto obyčejných fazolí můžeme použít i jiné druhy fazolí např. cannelini nebo cizrnu. Cizrna již do našich obchodů úspěšně dorazila jak v sušeném stavu, tak v konzervách. Cannellini fazole jsou různé typy bílých fazolí, jež jsou populární ve střední a jižní Itálii, zejména v Toskánsku. Jinak se jim také říká ledvin(k)ové fazole (podle jejich tvaru) a jsou podobné velkým bílým fazolím (navy beans) nebo fazolím haricots, které jsou oblíbené zejména v Británii. Pokud nepoužijeme v receptu fazole z konzervy je nutno cannelliny (i ostatní lustěniny včetně cizrny) důkladně opláchnout a před vařením nechat nabobtnat ve vodě i přes noc. Po uvaření jsou zejména cannellini fazole nadýchané a krémové s hladkou texturou a s ořechovou příchutí. Před použitím fazolí či cizrny z konzervy je nutno je dobře propláchnout na sítu a osušit, protože k luštěninám v konzervě se často přidává cukr nebo sůl.
Řecké fazole - foto zdrojSuroviny:
  • 400 g konzervovaných fazolí, okapaných a propláchnutých
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, rozetřené
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky oregána
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 menší červená cibule, nasekaná
  • 25 g černých oliv bez pecky
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Fazole vložíme do kastrolu, pokapeme olejem, přidáme česnek a za občasného zamíchání osmahneme na mírném plameni asi za dobu 4-5 minut.
  • Přilijeme vývar, přidáme bobkový list, oregano, rajčatový protlak, citrónovou šťávu a červenou cibuli.
  • Zamícháme, hrnec přikryjeme pokličkou a dusíme až omáčka zhoustne.
  • Vmícháme olivový olej, ochutíme solí a pepřem a podáváme teplé i studené.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]