Domácí dušené fazole na topince
(Gary Rhodes: "Cooking for friends", TV seriál BBC, 2001)
Suroviny:350 g předem namočených bílých fazolí1 cibule1 mrkev1/2 stonku řapíkatého celeru
Na rajskou omáčku:2 lžíce olivového oleje2 drobně posekané šalotky2 rozetřené stroužky česneku2 lžíce červeného vinného octa2 lžičky moučkového cukru300 ml rajského protlaku1 vrchovatou lžíci kečupusůl a pepřvývar podle potřeby2-3 třešňová rajčata
Příloha: silnější topinka
Postup přípravy:Do hrnce dáme předem namočené bílé fazole, přidáme cibuli mrkev a řapíkatý celer.Zalijeme vodou a zvolna vaříme 2,5 hodiny.Uvařené fazole scedíme a nasypeme do rajské omáčky (viz níže) připravené zvlášť.Její hustotu můžeme upravit množstvím vývaru z fazolí a necháme vše probublávat na mírném ohni, aby fazole omáčkou nasákly. Když jsou fazole měkké, odstraníme zeleninu a ochutnáme.Když je směs moc hustá, přidáme ještě trochu vývaru z fazolí.
Příprava rajské omáčky:Na přípravu rajské omáčky rozehřejeme na pánvi olivový olej, přidáme drobně rozsekanou šalotku a rozetřené stroužky česneku. Dvě minuty smažíme a pak přidáme červený vinný ocet.Zahřejeme, aby se ocet trošku odpařil, pak zmírníme teplotu a přidáme moučkový cukr, rajský protlak, kečup a promícháme.Ochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu.Nakonec přidáme pokrájená malá, třešňová rajčata (nebo plátky normálních rajčat) a podáváme na silnější topince.Můžeme vše připravit předem a pak fazole jen ohřát.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME