Domácí dušené fazole na topince
(Gary Rhodes: "Cooking for friends", TV seriál BBC, 2001)

Suroviny:
  • 350 g předem namočených bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 stonku řapíkatého celeru
    Na rajskou omáčku:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 drobně posekané šalotky
  • 2 rozetřené stroužky česneku
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 300 ml rajského protlaku
  • 1 vrchovatou lžíci kečupu
  • sůl a pepř
  • vývar podle potřeby
  • 2-3 třešňová rajčata

  • Příloha: silnější topinka

    Postup přípravy:
  • Do hrnce dáme předem namočené bílé fazole, přidáme cibuli mrkev a řapíkatý celer.
  • Zalijeme vodou a zvolna vaříme 2,5 hodiny.
  • Uvařené fazole scedíme a nasypeme do rajské omáčky (viz níže) připravené zvlášť.
  • Její hustotu můžeme upravit množstvím vývaru z fazolí a necháme vše probublávat na mírném ohni, aby fazole omáčkou nasákly.
  • Když jsou fazole měkké, odstraníme zeleninu a ochutnáme.
  • Když je směs moc hustá, přidáme ještě trochu vývaru z fazolí.
    Příprava rajské omáčky:
  • Na přípravu rajské omáčky rozehřejeme na pánvi olivový olej, přidáme drobně rozsekanou šalotku a rozetřené stroužky česneku.
  • Dvě minuty smažíme a pak přidáme červený vinný ocet.
  • Zahřejeme, aby se ocet trošku odpařil, pak zmírníme teplotu a přidáme moučkový cukr, rajský protlak, kečup a promícháme.
  • Ochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu.
  • Nakonec přidáme pokrájená malá, třešňová rajčata (nebo plátky normálních rajčat) a podáváme na silnější topince.
  • Můžeme vše připravit předem a pak fazole jen ohřát.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]