Fazolový hrnec po řecku
(Jaroslav Zahálka: "Balkánská kuchyně", str. 167. Merkur Praha 1981, řecká kuchyně)

Suroviny:
  • 200 g bílých fazolí
  • 600 g cibule
  • 200 g oleje
  • 1/2 litru vody
  • sůl
  • špetka mletého pepře
  • špetka mleté sladké papriky
    Příloha: chléb

    Postup přípravy:
  • Přebrané fazole zalijeme studenou vodou tak, aby byly úplně potopené a necháme je přes noc nabobtnat.
  • Druhý den je uvaříme do měkka a vodu z nich slijeme do nádoby.
  • Na oleji usmažíme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme sůl, mletý pepř a papriku.
  • Do vymazané ohnivzdorné misky klademe střídavě vrstvu fazolí a usmažené cibule (horní vrstva jsou vždy fazole).
  • Povrch pokapeme zbývajícím olejem, dolijeme vodou z fazolí.
  • Zapečeme ve středně vyhřáté troubě 2 minut.
  • Podáváme v misce, ve které jsme fazole zapékali.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]