Fuhl (fúl) - pečené hnědé fazole
(Václav Bervida: "Arabské menu", ČTK Repro, 1988, arabská kuchyně)
Fuhl (fúl) - je prastaré arabské jídlo, původně egyptské. Patří k arabskému stolu jako součást "mezé" skoro neodmyslitelně. Je časově značně náročné, zvláště když ještě hostům pečeme arabský chléb. Mezé je snad nejarabštější položka na arabské tabuli. Mezi pravověrnými Araby se bez toho tradičního stylu obědvat ani večeřet nezačíná. Je to celá soustava předkrmů a může jich být zde předloženo libovolné množství, od čtyř do čtyřiceti. Pokrmy bývají rozloženy před hosty dokonce až na šedesáti talířcích.
Suroviny pro 4 porce:
  • 650 g fazolí namočených přes noc
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžice oleje
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 4 vejce natvrdo
  • svazeček posekané petrželky
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce soli
    Příloha: arabský chléb

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 130 °C.
  • Nabotnalé fazole v kastrole zalijeme vodou, přivedeme do varu.
  • Vložíme je do trouby a pečeme něco přes čtyři hodiny až jsou měkké, ale nelámou se.
  • Z hrnce slijeme zbývající tekutinu a k fazolím přimícháme česnek, olej, citrónovou šťávu, pepř a sůl.
  • Ochucené fazole rozdělíme do čtyř polévkových talířů a každou hromádku ozdobíme smaženým vejcem nebo uvařeným natvrdo (není nutné).
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]