Hrachová kaše
(Eva Šafářová: "Vaříme z luštěnin a z obilovin", sešity domácího hospodaření, sv. 95, str. 13, 1999, česká kuchyně)Hrachová kaše - chutná s vařeným uzeným masem, opečeným lanšmídem, ohřátou uzeninou nebo i po německém způsobu s vařeným vepřovým kolínkem. Pokrm často doplňujeme syrovým kysaným zelím nebo okurkou.
Suroviny:400 g hrachu30 g sádla20 g hladké mouky125 ml mlékasůl a pepř1-2 stroužky česnekumajoránka
Postup přípravy:Přebraný a vypraný hrách předem namočíme a pak uvaříme doměkka.Ocedíme a prolisujeme nebo rozmixujeme.Ze sádla amouky připravíme světlou jíšku, zředíme chladným mlékem (křížení teplot) a uvaříme na bešamel.Hrách prolisujeme, zředíme připraveným bešamelem, ochutíme pepřem, česnekem utřeným se solí a v dlaních rozemnutou majoránkou.Kaši dobře vymícháme a při podávání mastíme sádlem s osmaženou cibulkou.
Poznámka DDK:
Drožďový bešamel - můžeme také použít v případě hrachové kaše místo klasického bešamelu. Na části tuku osmahneme droždí. Do světlé jíšky, připravené ze zbylého tuku a mouky přidáme osmahnuté droždí, zalijeme mlékem a povaříme na specialní omáčku "ála bešamel".
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME