Hrachová kaše
(Eva Šafářová: "Vaříme z luštěnin a z obilovin", sešity domácího hospodaření, sv. 95, str. 13, 1999, česká kuchyně)
Hrachová kaše - chutná s vařeným uzeným masem, opečeným lanšmídem, ohřátou uzeninou nebo i po německém způsobu s vařeným vepřovým kolínkem. Pokrm často doplňujeme syrovým kysaným zelím nebo okurkou.
Suroviny:
  • 400 g hrachu
  • 30 g sádla
  • 20 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 1-2 stroužky česneku
  • majoránka

    Postup přípravy:
  • Přebraný a vypraný hrách předem namočíme a pak uvaříme doměkka.
  • Ocedíme a prolisujeme nebo rozmixujeme.
  • Ze sádla amouky připravíme světlou jíšku, zředíme chladným mlékem (křížení teplot) a uvaříme na bešamel.
  • Hrách prolisujeme, zředíme připraveným bešamelem, ochutíme pepřem, česnekem utřeným se solí a v dlaních rozemnutou majoránkou.
  • Kaši dobře vymícháme a při podávání mastíme sádlem s osmaženou cibulkou.

    Poznámka DDK:
    Drožďový bešamel
    - můžeme také použít v případě hrachové kaše místo klasického bešamelu. Na části tuku osmahneme droždí. Do světlé jíšky, připravené ze zbylého tuku a mouky přidáme osmahnuté droždí, zalijeme mlékem a povaříme na specialní omáčku "ála bešamel".
    nahoru

    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]