Znojemská čočka
(Dr. Miroslava Ludvíková, Magazin supermarketu Mana: "Menu", čís. 89, str. 17, 1999, česká a moravská kuchyně)
Čočka - je tradičním novoročním pokrmem, který údajně zabezpečí, že nebudeme po celý nastávající rok trpět nedostatkem peněz. Asi k tomu prostého člověka inspirovaly malé ploché zrníčka čočky, připomínající penízky, kterých je na talíři vždy taková hojnost. Stejná úvaha vedla naopak k přesvědčení, že by nám uletělo štěstí, kdybychom si připravili na Nový rok nějakého ptáka - husu, kachnu, slepici, krocana aj. "Když tedy musíme kvůli tomu našemu bohatstvu jesť tu čočku, tak si ju uděláme tentokrát "po znojemsku" a s pořádným kusem uzeného a s krajícem dobrého domácího chleba. To sa tak može!" Znojemsko se svými okurkami proslavilo. Když první semena přivezli mniši z Maďarska do kláštera v Louce, věřilo se, že je to lék proti moru. Když se konal zemský sněm v roce 1628 ve Znojmě, tak se poprvé na stole rakouského císaře Ferdinanda II. objevily pravé kvašené znojemské okurky. V 19. století byly přivezeny z východu ty nejjemnější okurky - známé nakládačky. Podle písemného záznamu se zde již v roce 1837 mnoho lidí zaměstnávalo nakládáním okurek do malých soudků, které pak rozváželi po celé rakouské monarchii. V sedmdesátých letech 19. století nastal pravý rozkvět znojemského okurkářství; okurky se dávaly kysat do velkých sudů a prokládaly se koprem, zalévaly vodou se solí. Za čtyři týdny byly vykvašené a již se mohly prodávat na zářijových poutích. Okurky sladkokyselé jsou znojemským vynálezem z přelomu 19. a 20. století. Lák se začal přislazovat umělým sladidlem, protože cukr se brzy rozkládal.
Suroviny:
  • 400 g čočky
  • 40 g sádla
  • 20 g hladké mouky
  • 200 ml kyselé smetany
  • 4 sladkokyselé okurky
  • bobkový list
  • sůl
    Příloha: vařené moravské uzené nebo sázené vejce, chléb nebo pečivo a salát

    Postup přípravy:
  • Čočku, přebereme, propláchneme a namočíme do vody, aspoň na dvě hodiny.
  • Čočku scedíme a podlijeme studenou vodou; hladina vody máme asi na prst nad horní vrstvou čočky ode dna.
  • Mírně osolíme a přidáme bobkový list.
  • Po změknutí zalijeme smetanou a jíškou z tuku a mouky a vsypeme kostky okurek.
  • Společně povaříme za stálého míchání a dochutíme solí.

    Poznámka DDK:
    Za nějakou dobu po pádu komunistického panství, byl někdejší výrobce okurek "Fruta Znojmo" předlužen a dostal se do konkursu. Byla však reálná naděje, že světoznámé znojemské okurky z trhu nezmizí, protože v jejich výrobě chtěl pokračovat největší český konzervárenský podnik "Hamé Babice", který vlastní ochranné známky "Znojemské okurky" a "Znojmia". "Kde je budeme vyrábět, není prozatím rozhodnuto," řekl generální ředitel Hamé Leoš Novotný (28. 05. 2003). Hamé bude produkovat okurky pod dvěma značkami, pod prémiovou známkou "Znojmia" to budou jen nejkvalitnější okurky ze Znojemska. Ostatní okurky z České republiky, Maďarska a Polska budou na trhu k dostání pod značkou "Hamé". Dle zpráv z minulého roku (2007) se řada soukromníků, pamětníků a obdivovatelů minulého mistrovství a slávy znojemských okurkářů do toho pustili sami. Na soutěžích, snad i na trzích tuto tradici obnovují a nabízejí své nakládané okurky.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]