Lahůdková čočka pro Soňku
(DDK recept, česká kuchyně, 2000)
Suroviny:1 kg čočky1 středně velká cibule2 lžíce oleje1 lžíce hladké mouky1 malá lžička saturejky1/2-1 lžíce octa dle chuti1-2 balení kyselé nebo obyčejné smetanysůl
Příloha: vejce uzenina, chléb, rohlíky
Postup přípravy:Normální (nikoliv předvařenou) čočku propereme a namočíme minimálně na 1 - 2 hodiny do studené vody. Pokud použijeme předvařenou čočku, tak ji nemusíme namáčet a postupujeme podle návodu na obalu. (Dávám jednoznačně přednost klasické čočce nepředvařené). Nabotnalou čočku uvaříme v neosolené vodě doměkka asi za 1/2 až 3/4 hodiny (nejlépe, když měkkost zkusíme v zubech).Mezitím ve větším hrnci na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibulku dosklovita. Stále mícháme, aby se cibulka nepřipálila a nebyla hořká; pro jistotu ji můžeme hned posolít, cibulka pustí vodu a teplota na pánvi klesne.Osmaženou cibulku s přebytečným tukem zasypeme hladkou moukou a vymícháme na světlou až světlehnědou jíšku.Do hrnce s jíškou přemístíme měkkou čočku, přiměřeně zředíme vývarem a dochutíme solí a za častého protřepávání ještě chvíli povaříme.Ke konci přípravy přidáme kyselou smetanu a ještě dochutíme octem, pepřem a saturejkou.Nakonec do pokrmu můžeme přidat naše další oblíbená ochucovadla (např. Podravku, Vegetu aj.)
Poznámka DDK:Saturejka - je obecně v luštěninách zvlášť příjemná a zdraví prospěšná, protože nejen obohacuje chuť a vůni pokrmu, ale podstatně zmírňuje nepříjemné nadýmání. Nadýmání můžeme také zmírnit, když vodu z čočky po chvilce vaření slijeme a vyměníme (to je rada pro ty, kdo jsou postiženi "dnou" (podarga), kteří si však čočku nemohou odpustit).
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME