Lahůdková čočka pro Soňku
(DDK recept, česká kuchyně, 2000)

Suroviny:
  • 1 kg čočky
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 malá lžička saturejky
  • 1/2-1 lžíce octa dle chuti
  • 1-2 balení kyselé nebo obyčejné smetany
  • sůl
    Příloha: vejce uzenina, chléb, rohlíky

    Postup přípravy:
  • Normální (nikoliv předvařenou) čočku propereme a namočíme minimálně na 1 - 2 hodiny do studené vody.
  • Pokud použijeme předvařenou čočku, tak ji nemusíme namáčet a postupujeme podle návodu na obalu. (Dávám jednoznačně přednost klasické čočce nepředvařené).
  • Nabotnalou čočku uvaříme v neosolené vodě doměkka asi za 1/2 až 3/4 hodiny (nejlépe, když měkkost zkusíme v zubech).
  • Mezitím ve větším hrnci na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibulku dosklovita.
  • Stále mícháme, aby se cibulka nepřipálila a nebyla hořká; pro jistotu ji můžeme hned posolít, cibulka pustí vodu a teplota na pánvi klesne.
  • Osmaženou cibulku s přebytečným tukem zasypeme hladkou moukou a vymícháme na světlou až světlehnědou jíšku.
  • Do hrnce s jíškou přemístíme měkkou čočku, přiměřeně zředíme vývarem a dochutíme solí a za častého protřepávání ještě chvíli povaříme.
  • Ke konci přípravy přidáme kyselou smetanu a ještě dochutíme octem, pepřem a saturejkou.
  • Nakonec do pokrmu můžeme přidat naše další oblíbená ochucovadla (např. Podravku, Vegetu aj.)

    Poznámka DDK:
    Saturejka
    - je obecně v luštěninách zvlášť příjemná a zdraví prospěšná, protože nejen obohacuje chuť a vůni pokrmu, ale podstatně zmírňuje nepříjemné nadýmání. Nadýmání můžeme také zmírnit, když vodu z čočky po chvilce vaření slijeme a vyměníme (to je rada pro ty, kdo jsou postiženi "dnou" (podarga), kteří si však čočku nemohou odpustit).

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]