Káva chlazená až zmrazená

Mražená káva s vanilkovou a čokoládovou zmrzlinou
Suroviny na 1 porci:
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1 šálek horké vody
  • 1 kopeček vanilkové zmrzliny
  • 1 kopeček čokoládové zmrzliny
  • 1 lžíce ušlehané šlehačky
  • 1 lžička nastrouhané čokolády

  • Postup přípravy:
    Kávu zalijeme horkou vodou. Do vysoké sklenice dáme zmrzliny, zalijeme kávou, doplníme šlehačkou a posypeme čokoládou.
    nahoru

    Mražená káva s kávovou zmrzlinou
    Suroviny na 1 porci:
  • 7 g mleté kávy
  • 50 ml kávové zmrzliny
  • 2 g cukru
  • 100 ml vody
  • šlehačka

  • Postup přípravy:
    Do vařící vody vsypeme kávu, sejmeme z plotny a necháme pod pokličkou vychladnout. Do skleněného poháru vyklopíme zmrzlinu, na ni přecedíme kávu, opřidáme cukra povrch ozdobíme šlehačkou.
    nahoru

    Ledová káva mocca
    Suroviny na 1 porci:
  • 10 g mleté kávy
  • 10 g cukru
  • 150 ml vody

  • Postup přípravy:
    Obvyklým způsobem připravíme velmi silnou kávu, přecedíme, osladíme a necháme vychladnout. Pak ji nalijeme do mřížkové misky na led z chladničky a necháme zmrznout. Potom stačí přidat jednu nebo dvě kostky do sklenice s mlékem nebo se sodovkou. Získáme osvěžující nápoj.
    nahoru

    Granita di Caffé
    Suroviny:
  • 125 g cukru
  • 450 ml vody
  • 300 ml silné turecké kávy

  • Postup přípravy:
    Připravíme sirup svařením cukru a vody. Přidáme velmi silnou kávu a necháme vychladnout. Zmrazíme v misce na led dokud se nevytvoří kolem hran ledové krystalky. Pak směs promícháme, abychom krystalky rozdrtili. Vrátíme do mrazničky a opakujeme to každé půl hodiny, dokud nebude granita úplně zmrazená. Trvá to tak 2 - 3 hodiny. Podáváme ve vysokých sklenicích ozdobené šlehačkou.

    nahoru

    Americká ledová černá káva
    (Ze Zlaté knihy Mary Berry: Dezerty a cukroví, americké ledové poháry str. 228, Slovart Praha, 2001)
    Černá americká káva - je jemný nápoj velmi oblíbený v Americe. Je to tmavý šumivý nápoj s bílou zmrzlinou plující na povrchu. Nápoj připravujeme těsně před podáváním.
    Suroviny pro 1 porci:
  • 150 ml chlazené Coca coly nebo čokoládového nápoje (případně zázvorové limonády)
  • naběračka vanilkové zmrzliny
    Postup přípravy:
    Do vysoké vychlazené sklenice nalijeme kolu nebo podobný nápoj. Na povrch dáme plnou naběračku trochu změklé vanilkové zmrzliny. Podáváme ihned s brčkem a dlouhou lžičkou.
    nahoru

    Mocca plovák
    (Ze Zlaté knihy Mary Berry: Dezerty a cukroví, americké ledové poháry str. 228, Slovart Praha, 2001)
    Mocca plovák - je oblíbeným americkým ledovým pohárem s čokoládovou a kávovou příchutí. Povrch poháru zdobí čokoládová zmrzlina; nápoj připravujeme těsně před podáváním.
    Suroviny pro 1 porci:
  • 1 lžička čokoládového nápoje v prášku (nebo instantní kakao)
  • 3/4 lžičky instantní kávy v prášku nebo granulích
  • 1/2 lžičky pískového cukru
  • chlazená sodovka
  • 2 malé naběračka čokoládové zmrzliny
    Postup přípravy:
    Ve sklenici o obsahu 300 ml promícháme první tři přísady. Postupně dolijeme sodovku do 3/4 sklenice; pilně mícháme aby se cukr zcela rozpustil. Přidáme čokoládovou zmrzlinu, zamícháme a podáváme se lžičkou a brčkem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]