Káva chlazená až zmrazená
Mražená káva s vanilkovou a čokoládovou zmrzlinou
Suroviny na 1 porci:2 lžičky instantní kávy1 šálek horké vody1 kopeček vanilkové zmrzliny1 kopeček čokoládové zmrzliny1 lžíce ušlehané šlehačky1 lžička nastrouhané čokolády
Postup přípravy:
Kávu zalijeme horkou vodou. Do vysoké sklenice dáme zmrzliny, zalijeme kávou, doplníme šlehačkou a posypeme čokoládou.
nahoru
Mražená káva s kávovou zmrzlinou
Suroviny na 1 porci:7 g mleté kávy50 ml kávové zmrzliny2 g cukru100 ml vodyšlehačka
Postup přípravy:
Do vařící vody vsypeme kávu, sejmeme z plotny a necháme pod pokličkou vychladnout. Do skleněného poháru vyklopíme zmrzlinu, na ni přecedíme kávu, opřidáme cukra povrch ozdobíme šlehačkou.
nahoru
Ledová káva mocca
Suroviny na 1 porci:10 g mleté kávy10 g cukru150 ml vody
Postup přípravy:
Obvyklým způsobem připravíme velmi silnou kávu, přecedíme, osladíme a necháme vychladnout. Pak ji nalijeme do mřížkové misky na led z chladničky a necháme zmrznout. Potom stačí přidat jednu nebo dvě kostky do sklenice s mlékem nebo se sodovkou. Získáme osvěžující nápoj.
nahoru
Granita di Caffé
Suroviny:125 g cukru450 ml vody300 ml silné turecké kávy
Postup přípravy:
Připravíme sirup svařením cukru a vody. Přidáme velmi silnou kávu a necháme vychladnout. Zmrazíme v misce na led dokud se nevytvoří kolem hran ledové krystalky. Pak směs promícháme, abychom krystalky rozdrtili. Vrátíme do mrazničky a opakujeme to každé půl hodiny, dokud nebude granita úplně zmrazená. Trvá to tak 2 - 3 hodiny. Podáváme ve vysokých sklenicích ozdobené šlehačkou.
nahoru
Americká ledová černá káva
(Ze Zlaté knihy Mary Berry: Dezerty a cukroví, americké ledové poháry str. 228, Slovart Praha, 2001)Černá americká káva - je jemný nápoj velmi oblíbený v Americe. Je to tmavý šumivý nápoj s bílou zmrzlinou plující na povrchu. Nápoj připravujeme těsně před podáváním.
Suroviny pro 1 porci:150 ml chlazené Coca coly nebo čokoládového nápoje (případně zázvorové limonády)naběračka vanilkové zmrzliny
Postup přípravy:
Do vysoké vychlazené sklenice nalijeme kolu nebo podobný nápoj. Na povrch dáme plnou naběračku trochu změklé vanilkové zmrzliny. Podáváme ihned s brčkem a dlouhou lžičkou.
nahoru
Mocca plovák
(Ze Zlaté knihy Mary Berry: Dezerty a cukroví, americké ledové poháry str. 228, Slovart Praha, 2001)Mocca plovák - je oblíbeným americkým ledovým pohárem s čokoládovou a kávovou příchutí. Povrch poháru zdobí čokoládová zmrzlina; nápoj připravujeme těsně před podáváním.
Suroviny pro 1 porci:1 lžička čokoládového nápoje v prášku (nebo instantní kakao)3/4 lžičky instantní kávy v prášku nebo granulích1/2 lžičky pískového cukruchlazená sodovka2 malé naběračka čokoládové zmrzliny
Postup přípravy:
Ve sklenici o obsahu 300 ml promícháme první tři přísady. Postupně dolijeme sodovku do 3/4 sklenice; pilně mícháme aby se cukr zcela rozpustil. Přidáme čokoládovou zmrzlinu, zamícháme a podáváme se lžičkou a brčkem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME