Káva s alkoholem a kořením
»Alkoholické nápoje - jsou s oblibou používány k ochucení kávy. Vedle známé irské kávy s whisky se např. v Normandii používá calvados, v Jugoslávii slivovice, ve Španělsku suchá anýzovka nebo brandy. U nás je oblíbený tuzemský rum, který obohacuje kávu příjemnou vůní i chutí.«
Irská káva
Suroviny na 1 porci:
  • 125 ml irské whisky
  • 125 ml silné filtrované kávy
  • 1 lžička hnědého cukru
  • šlehačka

  • Postup přípravy:
    Do nahřáté sklenice dáme cukr, přilijeme whisky, kávu a dobře rozmícháme. Navrch umístíme čepici z napůl ušlehané šlehačky. Nejlépe se nám to zdaří, když přilijeme dávku studené šlehačky po hřbetě lžičky. Měla by zůstat na povrchu a kávu pijeme přes tu šlehačku, . . . a "vo to jde".¨

    Instrukční VIDEO:
  • How To Make An Irish Coffee - instruktážní video ze stránky videojugBETA

    Pomerančová káva
    Suroviny:
  • 1 pomeranč
  • 1 hřebíček
  • kousek skořicové kůry
  • 1 lžíce jamajského rumu
  • 7 g kávy
  • 100 ml vody
  • šlehačka
  • mletá skořice

  • Postup přípravy:
    Šťávu z pomeranče, cukr, hřebíček a kořici povaříme a přes síto nalijeme do šálku. Přidáme rum a zalijeme překapávanou nebo přecezenou kávou. Doplníme kopečkem šlehačky a posypeme mletou skořicí.
    nahoru

    Káva s rumem
    Suroviny:
  • 6 hřebíčků
  • 1 tyčinka skořice
  • 4 kostky cukru
  • kůra z 1 pomeranče
  • 75 ml rumu
  • 300 ml silné turecké kávy
    Postup přípravy:
    Koření, cukr a pomerančovou kůru dáme na malou pánev a zalijeme rumem. Musí ho být tolik, aby ostatní suroviny překryl. Mírně zahříváme a třeseme pánví, dokud se cukr nerozpustí. Vzniklou směs nalijeme do horké kávy, scedíme a podáváme.
    Kávu s rumem, tak jak ji vnímám já ve svých vzpomínkách, byla mnohem jednodušší na přípravu a snad o to víc dobrá. Když tehdy chlapi přišli v Buchlovicích do hospody "Na záložně", tak jim pan Skrášek vždy přinášel, na malém lesklém tácku současně s kávou, i štamprlátko tuzemského rumu. Toho nejlepšího na světě - báječného "tuzemského rumu" pocházející z místní pálenice pana Reicha. Chlapi ho převrhli do šálku s oslazenou horkou kávou . . . a pomalu upíjeli. Tak to je pro mně ta pravá "káva s rumem". Tenkrát jsem vůbec netušil, že stejně tak jednoduše je připravována "Káva ratafia" a snad jen s několika rozdíly: a) pijeme ji až po 2 měsících od její přípravy, b) je to spíše rum ochucený poněkud menším množstvím kávy. No . . , ale jinak jsou suroviny stejné! :o)
    Káva ratafia
    Suroviny:
  • 125 g velmi tmavě pražené kávy
  • 250 ml horké vody
  • 600 ml rumu
    Postup přípravy:
    Z mleté kávy a horké vody připravíme asi 300 ml kávy. Osladíme cukrem a necháme vychladnout. Pak přilijeme spoustu rumu. Výsledek přecedíme přes mušelín do láhví. Pijeme až po dvou měsících.
    nahoru

    Silvestrovská káva
    Suroviny pro 6 osob:
  • 7 lžiček mleté kávy
  • 250 ml vody
  • 12 kostek cukru
  • 6 x 40 ml rumu
  • 250 ml 33% smetany na šlehání
    Postup přípravy:
    Ze šesti lžiček kávy a vařící vody připravíme silnou kávu, kterou ihned nalijeme do připravených nahřátých šálků. Do každého šálku přidáme dvě kostky cukru.
    Jednotlivé porce dobře zamícháme a nahoru na kávu umístíme (nastříkáme) čepičku ze šlehané smetany, kterou pak nepatrně posypeme mletou kávou.
    Aby podávaná káva zůstala vřelá, je nutno mít všechny přísady při ruce, smetanu předem ušlehanou a šálky na kávu nahřáté a pro rum připravenou odměrku - skleničku na 40 ml.

    Káva s vaječným koňakem
    Suroviny na 1 porci:
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 50 ml vaječného koňaku
  • 3 nastrouhané kostičky čokolády
  • mléko
  • cukr
  • šlehačka

  • Postup přípravy:
    Do šálku nasypeme kávu, přidáme cukr podle chuti, zalijeme horkým mlékem, rozmícháme a přidáme koňak. Nahoru dáme lžíci šlehačky a posypeme strouhanou čokoládou.

    Katalánská káva "Cremat"
    Suroviny:
  • 300 ml brandy
  • 150 ml bílého rumu
  • 2 tyčinky skořice
  • kůra z 1 citrónu
  • 6 kostek cukru
  • 600 ml silné kávy

  • Postup přípravy:
    Brandy, rum, skořici, citrónovou kůru a cukr dáme na malou pánev a pomalu zahříváme. Směs zapálíme a raději předtím trochu odstoupíme, protože horká směs prudce vzplane. Necháme ji hořet asi 10 minut, až se její objem zmenší asi tak o 1/3 a plameny se podstatně zmenší. Na pánev položíme poklici, aby plameny zhasly. Výslednou směs nalijeme do horké kávy, přecedíme, ještě uhasíme záclony a podáváme.
    nahoru

    Pařížská káva
    Postup přípravy:
    Do šálku čerstvě připravené horké kávy přidáme 1 lžičku kakaového likéru a povrch pokryjeme vrchovatou lžičkou šlehačky.

    Café fieri - káva z Antil
    Suroviny:
  • malý kousek skořice
  • 6 hřebíčků
  • trochu citrónové a pomerančové kůry
  • 60 ml rumu
  • 120 ml brandy
  • 1 litr horké silné kávy
  • cukr podle chuti

  • Postup přípravy:
    Všechny suroviny smícháme s uvařenou kávou a chvíli necháme stát. Podáváme hodně sladké z malých šálků.
    » V krámě byl veliký mlýnek na kávu, který se roztáčel velikým ručním kolem. Zrnka se nasypávala do lesklé mosazné mísy a zřízenec otáčel kolem oběma rukama. Vonná drť se cedila do červené krabice, zůžené na konci a zaoblené na vysypávání sáčků. (Nolanovi mleli kávu doma. Fanynka velice milovala ty chvilky, kdy maminka seděla s laskavě blahosklonným výrazem v tváři na kuchyňské židli a tiskla kovový mlýnek mezi koleny, prudkými obraty levého zápěstí rychle otáčela klikou, vzhlížela na tatínka a říkala mu jiskřivá slůvka, zatímco se prostora kuchyně naplňovala sytou, ubezpečující vůní čerstvě pražené kávy.) Prodavač čaje měl báječné váhy: dvě lesklé mosazné misky, které tady prudce třeli a leštili den co den teď už pětadvacet let, že na nich nezbývalo už moc hmoty. Byly křehké a teňounké a vypadaly jako zářící pravé zlato. Když Fanynka kupovala libru kávy nebo unci pepře, sledovala vždy upřeně kouzelnou úlohu vah. Leštěná stříbrná kostka s číslem váhy byla vložena do jedné misky a vonné zboží bylo pozvolna a jemně nasypáváno do druhé s pomocí nevelké, rovněž lesklé lopatky. Lopatka na koření byla malá a leskla se matně, protože byla udělána z jakési zpola průhledné kostice. Lopatka na kávu se zato leskla jak stříbro. Fanynka se dívala se zatajeným m dechem, jak lopatka utrousila ještě několik zrnek, nebo naopak jemně několik zrnek z misky vah ubírala. A potom nastala ta vteřinka nádherného pokoje a míru, kdy se obě zlaté misky vyrovnaly a zůstaly nehnuté v dokonalé rovnováze. Nikdy nic zlého se nemohlo stát ve světě, v němž se věci tak ztichounka vyrovnávaly.«

    (Betty Smith, 1904-1972, americká spisovatelka: "V Brooklynu roste strom", Práce Praha, 1970)


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]