Víno s jahodami

Šampaňské s jahodami a mátou
(Jo Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", Columbus Praha, 2000)
Suroviny:
  • 500 g jahod
  • 6-8 lístků máty
  • 1 láhev šampaňského vína (nebo jiného šumivého vína)

  • Postup přípravy:
    V mixeru rozmělníme jahody a mátu. Přecedíme přes husté síto do mísy. Sklenice naplníme do poloviny jahodovou směsí a zalijeme šampaňským. Ozdobíme mátovými lístky.
    Šampaňské a jahody - jako z amerického filmu Pretty women, jsou prý největší pověra spojená se šumivými víny. Češi prý takovou kombinaci často považují za něco extra, kyselé jahody a kyselý sekt se k sobě přitom ale vůbec nehodí, řekl sommeliér Petr Sláma. Jako jeden ze 30 mistrů svého řemesla se účastnil Českého mistrovství v sekání sektu šavlemi. Poznámka DDK: Tak nevím, ale jistě víc než na názoru záleží na naší chuti a tak recept klidně zkusíme a třeba přidáme i trochu cukru na jahody nebo vybereme uzrálé slaďoučké jahody.
    Novinky, ČTK 18.6. 2007
    Růžové víno s jahodami a mátou
    (Z časopisu "Apetit", str. 26, červen 2005)
    Suroviny:
  • 700 g jahod
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • hrst lístků máty
  • 1/2 láhve "Beaujolais" (nebo víno podobného charakteru)

  • Postup přípravy:
    Rozpůlené jahody vložíme do mísy, poprášíme cukrem, posypeme několika lístky čerstvé máty a necháme asi půl hodiny stát, než ovoce pustí šťávu. Přilijeme víno a přidáme ještě pár lístků máty. Před podáváním necháme aspoň 10 minut vyluhovat, aby se také vůně a chutě vzájemně prolnuly.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]