Karmelitánské kapky - Aqua melissa composita
(Na základě receptu v časopisu "Flóra na zahradě", str. 62, srpen 2006 - upravena hmotnost meduňky)
Karmelitánské kapky ("Aqua melissa composita") - jsou bylinné kapky (tinktůra) obsahující alkohol, uklidňující meduňku a koření. Původně se mimo jiné přidávaly i semena koriandru. Kapky užíváme při migréně, zažívacích problémech a psychickém napětí. Jak již samotný název napovídá na recept přišli v roce 1711 pařížtí karmelitánští mniši a to při svém těžkém údělu rozjímání a rozmlouvání s Bohem. Navodily jim prý také veselou mysl, které jim bylo občas v temných kobkách klášterů třeba. Vzhledem k obsahu alkoholu (min 35%) se tomu ani nedivím. Řád bratří blahoslavené Panny Marie na hoře Karmel, zkráceně též "Řád karmelitánů" je katolický řád založeným ve 12. století poustevníky žijícími v ústraní v pohoří Karmel v dnešním Izraeli. Od názvu tohoto pohoří následně získak řád své jméno. Když byli odtud vypuzeni Saracény, tak se tento žebravý řád rozšířil po celém světě. Má dnes asi dva tisíce členů a po jejich předchůdcích nám zde zůstali jejich bylinné léčivé kapky. Tajemství výroby bylinného likéru spočívalo nejdříve v nakládání surovin do alkoholu, nejčastěji vína. Teprve až později se mniši naučili koncentrovaný výluh destilovat a vznikly slavné "karmelitánské", a později i slavné "hoffmanské" kapky. Dnes při domácí výrobě výluh již nedestilujeme, ale používáme k ředění hotový komerční destilát, nejčastěji koňak nebo vodku. Poněvadž se zde jedná o "léčivé kapky" a nikoliv "bylinný likér" bude naše snaha získat do minimálního objemu alkoholu maximum drog z byliny a přidaného koření (citrónová kůra, muškátový oříšek, skořice, někde ještě semínka koriandru a hřebíček). Základní receptura karmelitánů není již tajemstvím i když při porovnání údajů v literatuře uvádí autoři odlišné poměry destilátu (nebo ředěného potravinářského lihu) k obsahu lístků byliny (čerstvých nebo sušených). Podle koncentrace drogy upravují dávkování na kapky až na lžíce denně. U koncentrovaných kapek je podáváme dospělým třikrát denně po dvaceti kapkách, nejlépe na kostku cukru, případně je zapijí vodou nebo čajem. Později uvedu několik dalších variant karmelitánských kapek. Užívají se na uklidnění při nevolnosti, melancholii, nespavosti, migréně, závratích, dále při žaludečních potížích a křečích, při menstruaci apod.
Suroviny:
  • 500 ml koňaku nebo vodky
  • 250 g meduňky (původně 500 g sušené)
  • 20 g citrónové kůry
  • 10 g skořice
  • 10 g mletého muškátového oříšku

    Postup přípravy:
  • Do koňaku nebo vodky dáme všechny ostatní suroviny.
  • Láhev uzavřeme a necháme týden stát na světlém místě.
  • Pak scedíme rozlijeme do lahví s pevným uzávěrem, skladujeme ve tmě a s radostí užíváme.

    Karmelitánské kapky údajně dle mnichů
    (Zdroj na internetu ZDE - Meduňka lékařská)
    Suroviny:
  • 100 g potravinářského lihu
  • 200 g vody
  • 50 g listů meduňky lékařské
  • 20 g citrónové kůry
  • 10 g skořicové kůry
  • 10 g strouhaného muškátového oříšku
  • 30 g semen koriandru

    Postup přípravy:
  • Listy meduňky jemně pokrájíme, promícháme s ostatním kořením a zalijeme kapalinou (líh + voda) a necháme je sedm dní louhovat.
  • Po přecezení kapky uchováváme v menších, dobře uzavřených lahvičkách a podáváme.
  • Podáváme je při melancholii, migréně, závratích, žaludečních potížích a křečích aúlevě při menstruacích.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]