Jablečný likér
(Recept z časopisu "Flóra na zahradě", str. 62, srpen 2006)

Suroviny:
  • 1,5 kg jablek
  • 1,5 litrů konzumního lihu
  • 825 ml vody
  • 800 g krystalového cukru
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 10 hřebíčků
  • kousek celé skořice
  • kousek badyánu

    Postup přípravy:
  • Zralá šťavnatá jablka s výraznou vůní zbavíme jadřinců, nakrájíme na tenkém plátky a vložíme do lahve se širokým hrdlem (asi 3 litrové). Zalijeme 500 ml vody a 750 ml konzumního lihu. Láhev uzavřeme a necháme stát 6-8 týdnů.
  • Zároveň do druhé menší lahve nalijeme 100 ml konzumního lihu, přidáme hřebíčky, skořici a badyán. Láhev dobře uzavřeme a macerujeme stejně dlouho jako jablečné plátky ve vodě a lihu v první sklenici.
  • Po uplynutí lhůty roztok vody a lihu z jablek slijeme, jablka rozmačkáme a prolisujeme je do roztoku.
  • Přilijeme studený sirup, který připravíme svařením 800 g cukru a 325 ml vody. Potom přilijeme 100 ml procezeného macerátu z hřebíčků a skořice, přidáme šťávu z citrónu a zamícháme.
  • Láhev uzavřeme a necháme ještě asi dva týdny stát. Potom čirý likér stočíme hadičkou. Pokud je na dně zákal přefiltrujeme ho. Obě části smícháme, nalijeme do lahví a uložíme na chladné místo.
  • Likér začneme konzumovat až za dva týdny.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]