Višňové likéry - Višňovka a GriotkaVišně - dozrávají od konce června do začátku srpna. Višeň obecná nebo pouze višeň ("Prunus cerasus L.") je ovocný strom z čeledi růžovitých ("Rosaceae"). Původní její oblasti byla v jihovýchodní Evropa, západní Asie a severní Indie. Pěstováním se rozšířila do celého světa. Višně se dají jíst za syrova, jsou dobrým zdrojem draslíku; ten pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a zdravou pokožku, navíc obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C.
V době dozrávání na začátku léta se můžeme a setkat s pravými višněmi ("kyselky" a "amarelky"), jejichž svíravou kyselost ocení jen skutečný gurmán, ale také se s chuťově přístupnějšími sladkovišněmi a navinule sladkými "skleňovkami". V kuchyni mají čerstvé višně poměrně široké uplatnění v kompotech, džemech, šťávách a neméně populárních likérech (griotce, višňovce) a báječných vínech. Zatímco v dnešních domácnostech se čerstvé višně objevují obvykle jen v bublanině, naši předci pro ně měli mnohem pestřejší využití. Ve starých kuchařkách lze najít višňový rosol s červeným vínem, višňovou bábovku i dort se skořicí a strouhankou nebo "višňový koch" neboli "tchechl" - sladká zapečená kaše podobná nákypu, "hečepeče" - višňová omáčka ke zvěřině, "mundsíml" - žemle s nádivkou ze sušených višní a strouhanky, dušené ve víně a cukru, "vaječník" - sladká omeleta ze žemlí a vajec s vmíchanými višněmi.
a pod. Dnes se v následujících receptech zaměříme na přípravu populárních domácích likérů "griotky" a "višňovky" podle zkušeností čtenářek časopisu Zahrádkář".
(Recepty z časopisu "Zahrádkář", str. 28, srpen 2006)
Višňovka
(Recept od Věry Jedličkové z Radonic, 2006)Višňovku - mimo jiné u nás profesionálně vyrábí rodinná ovocnářsko – včelařská farma ŽUSY s.r.o. manželů Žufánkových v Boršicích u Blatnice. Jde o velmi lahodný, jemně nasládlý likér s obsahem alkoholu 20%. Vyrábí se vyluhováním speciální odrůdy čerstvých višní v destilátu s přísadou koření a bylin. Čistě ovocný charakter mírně potlačen a višňová chuť přechází do náznaku portského buketu. Višňovka je vynikající i do míchaných nápojů a velmi osvěžující je s ledovou tříští
.
Suroviny:1 kg višní5 lžíc malinové šťávy nebo sirupu3 hřebíčky325 ml koňaku250 g cukru250 ml vody
Postup přípravy:Višně propláchneme, zbavíme stopek, vypeckujeme a plníme do čisté dvoulitrové sklenice. Do každé třetiny náplně vložíme hřebíček, zalijeme nejprve sirupem a pak koňakem.Sklenici uzavřeme víčkem a nechám čtyři týdny na teplém místě. Občas sklenicí zatřepeme.Na pánvi zkaramelizujeme cukr, zalijeme vodou a za stálého míchání rozvaříme na karamelový roztok.Vychladlý roztok nalijeme do sklenice s višněmi a alkoholem.Sklenici dobře uzavřeme a necháme vše týden proležet. Po této době kapalinu přecedíme do čisté láhve.Aromatizované višně nevyhazujeme, ale použijeme do moučníku.
Griotka
(Recept od Blanky Snášelové z Prosenice, 2006)Griotka - je tradiční ovocný likér kterou profesionálně vyrábín např. společnost "Starorežná Prostějov" (likér Griotte). Jedná se o lihovinu, jejíž základ tvoří vysoký podíl višňové šťávy, která není chemicky konzervována. Obsahuje 390 g/l cukru, hořkomandlovou příchuť ke zjemnění a podtržení chuti višní, přídavek pravých destilátů, které harmonizují vonné a chuťové složky lihoviny. Griotte je nepostradatelným likérem domácích barů, kde slouží nejen k přímému pití, ale je využívaná k přípravě míchaných nápojů, zmrzlinových pohárů, dezertů, apod.

Suroviny:500 g višní100 g cukru500 ml konzumního lihu nebo vodky
Postup přípravy:Višně propláchneme, zbavíme stopek, vypeckujeme a plníme do čisté dvoulitrové sklenice. Zalijeme lihem a necháme jeden měsíc macerovat. Občas sklenicí zatřepeme.Kapalinu macerátu scedíme, nalijeme do lahví a uzavřeme.
ZPĚT do kapitoly
HOME