Mražená Karlovarská becherovka
(Alice Pinková: "Receptář ve znamení zvěrokruhu", str. 309, Práce Praha, 1989)
Karlovarská becherovka - před více jak 200 lety byla poprve připravena v kralovarské lékárně v domě "U tří skřivanů". Josef BecherV roce 1805, se v domě rodiny Becherů ubytoval Angličan dr. Frobrig, lékař doprovázející knížete Plattenberg-Mietingena na jeho pravidelné cestě za léčivými karlovarskými prameny. Netajil se svou vášní pro bylinky a prováděl s nimi experimenty. Proto se brzy spřátelil s lékárníkem Josefem Becherem a často ho v jeho lékárně navštěvoval. Před odjezdem svému novému příteli zanechal "recepis" na rozloučenou. Přestože zřejmě ještě nešlo o Becherovku, jak ji známe v dnešní podobě, Josef Becher se recepturou zabýval další dva roky. Zkoušel různé kombinace bylin, dalších přísad a sledoval proces zrání tohoto lektvaru. Teprve v roce 1807 byl spokojen a začal prodávat likér, který se na počest dr. Frobriga jmenoval "Carlsbader English Bitter". Měl se užívat jako léčivé kapky na žaludeční potíže, ale zákazníkům medicína zachutnala a požadovali stále větší balení. Roku 1810 malé lahvičky vystřídaly skleněné půllitrovky. Krátce před svou smrtí v roce 1841 Josef Becher perozradil tajemství likéru synu Johannovi. Tak se zrodila dynastie bylinkového likéru Becherovky. Tajemství výroby Becherovky i závod na její výrobu se dědily pak z otce na syna. Z žaludečních kapek se stal vyhledávaný likér, který slavil úspěchy na světových výstavách i u panovnického dvora a továrna Becherovka se stala dokonce "c. k. dvorním dodavatelem". Za první světové války se dodávala dokonce na frontu. To tehdy se již začala stáčet i do malých placatek s kalíškem u víčka! Přestála nejen krizi třicátých let, ale naopak úspěšně se šířila do dalších zemí různých kontinentů. Dnes se Becherovka vyváží do třiadvaceti zemí pěti kontinentů. Do země jednoho ze jednoho ze svých otců, Angličana dr. Frobriga, se dostala až později v roce 1938, a to na doporučení jistého lorda, jemuž zachutnala. Jak rostla její sláva, množily se i případy více či méně zdařilých napodobenin. Soudní jednání, ale vždy znovu potvrzovala, že pravá Becherovka je jen jedna jediná! V Becherovce snoubí jedinečná chuť kombinace dvaceti druhů bylin a koření dovážených jak z dalekých krajů, tak i z blízkého okolí Karlových Varů. Po výrobě pak zraje několik měsíců v ručně zhotovených dubových sudech. Dosud nikdo, nedovedl zopakovat postup tak, aby vyrobil Becherovku stejného účinku. Může to být staré dřevo dubových sudů či karlovarská voda nebo atmosféra prastarých sklepů závodu?
Plakát - Becherovka Suroviny pro 1 osobu:
  • 50 ml Becherovky
  • drcený led
    Postup přípravy:
  • Misku na sekt naplníme vrchovatě jemně rozdrceným ledem, zalijeme becherovkou.
  • Misku vložíme na několik hodin do mrazničky
  • Zatímco likér v poháru nezmrzne a klesne ke dnu, led nahoře vytvoří jednolitou pevnou vrstvu.
  • Po vyjmutí z mrazničky ledový krunýř lehce povolí.
  • Teď můžeme upíjet mražený likér z okraje skleničky a dokonce bez slámky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]