Májová bowle
(Alice Pinková: "Receptář ve znamení zvěrokruhu", str 192, Práce Praha 1989)
Májová bowle - spolu s maříkovou patří mezi nejznámější napoje tohoto druhu. Hodí se pro jarní i letní slavnostní příležitosti. Bowle je obecně skupina alkoholických nápojů jež je směsí lahodných nepřekyselených vín, ovoněných vonnými bylinami, ochucených ovocem a bývá doslazena cukrem. Podávají se ledově chladná, ale bez ledu (nežádoucí zředění). Bowle a podobné směsi z vína byly v Evropě známy již ve středověku. Správná či pravá bowle sestává z kvalitního bílého vína někdy i ze slabou přísadou červeného, ze sektu nebo šampaňského s přídavkem vonných bylin, vzhledného a, bezvadného ovoce (dominuje ananas) a cukru. Přídavek lihovin se nepřipouští, snad jen v případě, kdy by lihovina posloužila k marinování ovoce., Víno na bowli musí být lahodné, s menším obsahem kyselin. Ideální jsou prý vína moselská, ale naše moravská jsou také výborná. Bowle se musí podávat až ledově chladná, proto víno k její přípravě zavčas uložíme do chladničky a nikdy však do ní nepřidáváme led. Jak bylo řečeno nejproslulejší ze všech je tzv. "májová" nebo mařinková. Již praotec všech lékařů Hippokrates předepisoval obdobu bowle pacientům jako léčivý prostředek. Ve středověku byl znám bowli podobný vinný nápoj "hippokras", který získal širokou oblibu po celé Evropě.
Májová bowle s jahodami Suroviny:
  • 3 l bílého vína
  • 250 g cukru
  • 3 chomáčky lehce ovadlé mařinky vonné
  • 700 ml růžového vína
  • 1 láhev sektu
  • možno přidat 500 g čerstvých jahod

    Postup přípravy:
  • Do velikostí vhodné nádoby nalijeme jeden litr lehkého bílého vína, přidáme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  • Do vína zavěsíme lehce ovadlou mařinku vonnou uvázanou na kousku bílé niti a to tak, aby v tekutině byly ponořeny pouze květy.
  • Mísu přikryjeme a uložíme na půl hodiny do chladničky.
  • Pak byliny odstraníme a přidáme bílé víno z dalších dvou lahví a růžové víno.
  • Ochutnáme, zda má bowle správnou chuťa vůni.
  • Ukáže-li se, že bowle není dostatečně sladká (což se stává zřídka), přidáme přiměřené množství cukru do prázdné sklenky, zalijeme hotovým nápojem, rozmícháme a počkáme až se roztok zjasní a pak jej nalijeme do bowle.
  • Je-li bowle naopak přeslazená, přidáme víno a když se vůně po mařince ukáže slabou, zavěsíme chomáčky mařinky ještě na 10 minut do nápoje.
  • Je-li již bowle chuťově dokonalá, dolijeme sektem a velmi vychlazenou podáváme.
  • Do bowle můžeme přidat 500 g čerstvých jahod, které vkládáme je zároveň s bylinami.
  • Bowli podáváme v předchlazených a ne v příliš velkých sklenkách, které plníme jen do poloviny, aby nápoj nezvětral. Ze stejného důvodu mísu z bowlí vždycky zakrýváme.
  • Je-li v bowli ovoce, tak ke sklenkám přidáváme napichovátko nebo lžičku.
  • Nádobu s bowlí můžeme obložit resp. ozdobit vinným listem, květinami či ovocem.
    Mařinka vonná (Asperula odorata) - je voňavá vytrvalá bylinka která je původní v Evropě a odtud se rozšířila do Ameriky a Asie. Obvykle ji najdeme v okolí dubových, bukových a habrových lesů od nížin až po horská pásma. Ve středověku byla významná léčivka a koření, ale užívá se s oblibou dodnes. Mařinka se v přírodě vysévá sama, ale můžeme si ji vypěstovat i ze semen. Jednodušším způsobem je však množení nebo dělení kořenovými řízky. Namnožené rostliny vysadíme na předem připravený záhon ve vzdálenosti asi dvacet pět centimetrů od sebe. Vysazujeme ji do vlhčích, humózních půd v lehkém polostínu. Mařinku můžeme vysazovat i do větších nádob, ale raději má dostatek prostoru, protože v těsných podmínkách jí mohou uhnívat kořeny. V teplých a suchých podmínkách mohou mařince osychat a žloutnout listy. Tehdy je dobré jí sestřihnout a ona rychle obrazí. Listy a květy sklízíme zjara.
    Mařinkovou bowli připravíme, když deset gramů mařinky a pomeranč nakrájený na kousky posypeme hnědým cukrem, přelijeme půl litrem bílého vína a necháme odpočívat v přikryté nádobě asi dvanáct hodin. Potom mařinku vyjmeme, přilijeme další půl litr bílého vína a tři čtvrtě litru neochucené minerálky. Bowli podáváme vychlazenou.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]