Kyjovský mátový julep s ovocem
(Inspirováno receptem ze sbírky Alice Pinkové: "Receptář ve znamení zvěrokruhu", strana 154, Práce Praha, 1989)

Mátový julep - je alkoholický nápoj nebo koktejl, který v tradičním pojetí obsahoval čtyři zakladní suroviny: nezbytnou čerstvou mátu, alkohol (bourbon, gin, whisky), cukr a vodu tj. podobně jako v např. v "mojito" Vše se podává ve vysoké široké skleničce, dobře vychlazené. V tradičním pojetí byl původně používána aromatická máta rostoucí v jižních státech USA, specificky z Kentucky, kde byl nápoj velmi oblíben. Při přípravě mátového julepu se používají čerstvé mírně pomačkané lístky máty, ledem vychlazená alkoholická směs a vody, která se ozdobí čerstvou mátovou snítkou. Na kyjovské zahrádce a všude kolem roste všechno k tomu potřebné, stejně jako v Kentucky. Místo bourbonu však použijeme zdejší tradiční ovocný destilát a náš pohár navíc ještě ozdobíme sezónním drobným ovocem.
Viněta z kyjovské bio-slivovice neboli Dadalovice Suroviny:
  • 50 ml ovocného destilátu (slivovice, meruňkovice nebo borovičky)
  • 10 g cukru
  • trochu vody
  • kousky ledu
  • 2 větvičky čerstvé máty ze zahrádky

    Postup přípravy:
  • Do nižší limonádové sklenky dáme trochu vody, cukr, přidáme větvičku máty s mírně pomačkanými lístky.
  • Lžící promícháme a vyextrahovanou větvičku s lístky máty vyjmeme.
  • Pak sklenici naplníme až po okraj drobně nasekaným ledem.
  • Přilijeme destilát a znova promícháme, aby se sklenice s nápojem dostatečně prochladila.
  • Do středu sklenice zasuneme jako ozdobu větvičku čerstvé máty a kolem dokola posadíme pěkné, menší jahody. Případně můžeme použít jiné sezónní ovoce (např. maliny, větvičku rybízu, bobule hroznů apod.) .
  • Takto vychlazené podáváme.

    Poznámka: Nejlepší odrůda kyjovské švestky je tzv. "demijónová" vykultivovaná počátkem 80. let minulého století tamtéž (viz obrázky):

    Kultivace zavlažovánímČesání ploduZasloužená radost z dobré sklizně



    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]