Růžová bowle
(Dagmar Lánská, Bohumír hlava: "Vitamíny z domova i zdaleka", str 230, Práce Praha, 1982)
Růže (Rosa) - je rod keřovitých rostlin s více než 100 druhy, které se vyskytují v přírodě severní polokoule a především v mírném klimatickém pásu. Jsou to většinou keře nebo popínavé rostliny, někdy též plazivé. Dosahují délky 2-5 metrů, zřídka však až 20 metrů. Růže se velmi často a ve velkém počtu pěstují, zejména jako okrasné rostliny. Plodem růže jsou šípky, které mají významné léčivé účinky. Léčivé jsou i květy. Z korunních plátků růží se dříve vyráběl sirup osvěžující při horečkách, ledvinových chorobách, nakládali se do medu a do vína. Čaj s květů má příznivý účinek na spánek. Dodnes se růžové plátky používají např. do moučníků, ke kuřeti a vyrábějí se z nich zavařeniny (arabské země), nebo např ke kapounovi (Francie pokrm "Roseé"). Růže obsahují v květních plátcích směsi aromatických silic. Jejich množství velmi kolísá nejen u různých druhů a odrůd, ale i v závislosti na počasí a denní době. Hlavní vonnou složkou jsou alkoholy "geraniol" a "l-citronellol". Světoznámé je pěstování olejodárných růží ("Rosa damascena var trigintipetala") v Bulharsku, které kryje 70 až 80 % světové potřeby. Střediskem 120 km dlouhého údolí je město Kazanläk. Na 1 kg oleje (silice) se spotřebuje 3000 kg růžových plátů, což je přibližně celková sklizeň ze období od poloviny května do poloviny června z jednoho hektaru plantáže. Do našeho receptu použijeme chemicky neošetřené růže z naší zahrádky a nikoliv koupené v květinářstvích.
růže Suroviny:
  • 1 hrst plátků z růžových květů z chemicky neošetřených květů
  • 1000 ml růžového vína
  • 1000 ml bílého vína
  • 1 láhev šampaňského nebo sodovky
  • 5 lžic cukru

    Postup přípravy:
  • Růžové lístky podrtíme s cukrem a dáme na 20 minut do chladna
  • Přilejeme 500 ml bílého vína a necháme dvě hodiny ustát - louhovat.
  • Odstraníme lístky, víno dáme do nádoby na bowli, zalijeme vychlazeným vínem.
  • Těsně před podáváním dolijeme sekt.
  • Nakonec přidáme tři až čtyři omyté čerstvé lístky růží, které necháme na povrchu plavat.
  • Do sklinek před podáváním vhodíme po jednom růžovém plátku a studené nabídneme již dychtícím hostům.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]