Růžová bowle
(Dagmar Lánská, Bohumír hlava: "Vitamíny z domova i zdaleka", str 230, Práce Praha, 1982)Růže (Rosa) - je rod keřovitých rostlin s více než 100 druhy, které se vyskytují v přírodě severní polokoule a především v mírném klimatickém pásu. Jsou to většinou keře nebo popínavé rostliny, někdy též plazivé. Dosahují délky 2-5 metrů, zřídka však až 20 metrů. Růže se velmi často a ve velkém počtu pěstují, zejména jako okrasné rostliny. Plodem růže jsou šípky, které mají významné léčivé účinky. Léčivé jsou i květy. Z korunních plátků růží se dříve vyráběl sirup osvěžující při horečkách, ledvinových chorobách, nakládali se do medu a do vína. Čaj s květů má příznivý účinek na spánek. Dodnes se růžové plátky používají např. do moučníků, ke kuřeti a vyrábějí se z nich zavařeniny (arabské země), nebo např ke kapounovi (Francie pokrm "Roseé"). Růže obsahují v květních plátcích směsi aromatických silic. Jejich množství velmi kolísá nejen u různých druhů a odrůd, ale i v závislosti na počasí a denní době. Hlavní vonnou složkou jsou alkoholy "geraniol" a "l-citronellol". Světoznámé je pěstování olejodárných růží ("Rosa damascena var trigintipetala") v Bulharsku, které kryje 70 až 80 % světové potřeby. Střediskem 120 km dlouhého údolí je město Kazanläk. Na 1 kg oleje (silice) se spotřebuje 3000 kg růžových plátů, což je přibližně celková sklizeň ze období od poloviny května do poloviny června z jednoho hektaru plantáže. Do našeho receptu použijeme chemicky neošetřené růže z naší zahrádky a nikoliv koupené v květinářstvích.
Suroviny:1 hrst plátků z růžových květů z chemicky neošetřených květů1000 ml růžového vína1000 ml bílého vína1 láhev šampaňského nebo sodovky5 lžic cukru
Postup přípravy:Růžové lístky podrtíme s cukrem a dáme na 20 minut do chladnaPřilejeme 500 ml bílého vína a necháme dvě hodiny ustát - louhovat.Odstraníme lístky, víno dáme do nádoby na bowli, zalijeme vychlazeným vínem.Těsně před podáváním dolijeme sekt.Nakonec přidáme tři až čtyři omyté čerstvé lístky růží, které necháme na povrchu plavat.Do sklinek před podáváním vhodíme po jednom růžovém plátku a studené nabídneme již dychtícím hostům.
ZPĚT do kapitoly
HOME