Zdravé limonády, šťávy a nápoje z bylinek
(Z přílohy časopisu "Zahradkář" dle článků Magdaleny Staňkové, květen 2010)
Léčivé bylinky - rostou všude kolem nás, na zahrádkách, často nepovšimnuty krášlí přírodu a někdy je, zvláště ty méně náročné, vysazujeme v truhlících na balkoně pro naše kuchyňské využití - tedy teď myslím nás bezzemky a podruhy. Jsou to hlavně bylinky jako máta, meduňka, v přírodě květ bezu černého a pak méně známý, ale obvyklý tužebník jilmový nabízející nám své léčivé květy a plody. Mnoho jiných zdravotně prospěšných bylinek neuvádím, je jich mnoho a nejsem lékárník. Bylinkám obecně z hlediska jejich pěstování a využití v kuchyni jsem již napsal v kapitole "Koření a bylinky". Zde se budu věnovat přepisu zajímavých receptů pro přípravu léčivých limonád, šťáv a nápojů a to z těch nám nejdostupnějších bylinek a jejich květů.
Meduňkový čaj uklidňující při bolestivých křečích z nadýmání a menstruace
Meduňka - je otužilá trvalka, která příjemně voní po citrónech. I její vůně má uklidňující účinky a nazývá se proto také "lemonka" a "potěšení srdce". Ve středověku se věřilo, že pití meduňkového čaje prodlužuje život, jak tvrdil princ Levellyn z Glamorganu, který ho pil denně celý svůj 108 let dlouhý život. Od začátku 17. století mniši v klášteře bosých karmelitánů použili i meduňku k výrobě slavných karmelitánských kapek, které se dodnes s úspěchem užívají. Neměli bychom však čaje z meduňky užívat "dlouhodobě", ale střídat je s jinými bylinkami.
Meduňka lékařská Postup přípravy:
  • Po jedné lžičce meduňky a máty zalijeme sušené listy přelijeme šálkem vroucí vody a louhujemem 8 -10 min.
  • Pijeme při potížích až tři šálky denně, ne však večer- nejpozději do 17 hodiny.

    Meduňkový čaj osvěžující - vyloužený za studena
  • Suroviny:
  • 2 hrsti čerstvě natrhaných meduňkových listů
  • 1 - 2 citróny
  • med podle chuti
    Postup přípravy:
  • Opranou čerstvou (nejlépe jarní meduňku) rozmixujeme a zalijeme 1500 ml studené "pramenité" vody.
  • Med rozpustíme v trošce teplé vody a necháme vychladit a pak smícháme s přeceděným výluhem meduňky a šťávou citrónu.
  • Podáváme v teplý jarních a letních měsících dobře vychlazené v poháru ozdobeném kolečky citrónu a celými lístky meduňky.

    Meduňkové kapky
    Suroviny:
  • 250 g sušené meduňky
  • 500 ml vodky
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku nastrouhaného
  • kousek nastrouhané citrónové kůry
    Postup přípravy:
  • Listy meduňky lehce rozmělníme, přidáme skořici, oříšek,citrónovou kůru a zalijeme vodkou.
  • Necháme dva týdny ve tmě louhovat.
  • Pak výluh přecedíme, slijeme do lahví.
  • Užíváme před spaním na uklidnění, pro dobrý spánek a proti bolestem hlavy.
  • Také můžeme alkoholický výluh použít do koktejlů, . . . když už ho máme připravený.

    Mátový sirup
    Máta peprnáSuroviny:
  • 250 g lístků čerstvé máty
  • 250 g tmavého cukru
  • 250 ml vody
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 špetka kyseliny citrónové
    Postup přípravy:
  • Ohříváme vodu s cukrem dokud nezačne cukr trochu houstnout.
  • Přidáme nasekané lístky máty, citrónovou šťávu a špetku kyseliny citrónové.
  • Vaříme asi 1 - 2 minuty, pak odstavíme z plotny a necháme zakryté poklicí několik hodin stát.
  • Občas obsah nádoby zamícháme.
  • Pak slijeme kapalinu do jiné nádoby, znova zahřejeme a po zchladnutí plníme do lahví.
  • Tento sirup je základ pro míchání koktejlů, limonád, a také jen jako medicína na podporu zažívání.

    Sirup z květů tužebníku jilmového Tužebník jilmový
    Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria) - není nám asi příliš znám, ale je to bylina, která zasluhuje naší pozornost. Obsahuje kromě jiného kyselinu acetylsalicylovou neboli přírodní aspirin. Ostatně název tohoto léku byl vytvořen z původního latinského názvu tužebníku "Spiraea". Aspirin a léky obsahující kyselinu salicylovou jsou již vyráběny uměle, ale proti tužebníku mají jednu velkou nevýhodu – ten má totiž vyrovnaný obsah dalších přírodních látek a proto nedráždí žaludeční sliznici, naopak ji hojí. Rostlina nám bude nám nápomocná při nachlazení neboť podporuje pocení a vylučování škodlivých látek, pomáhá při revmatismu, bolesti svalů, nemocích ledvin a močového měchýře; ulevuje při pálení žáhy. Tužebník by neměly užívat děti do tří let, astmatici a lidé alergičtí na salicyláty. Usušené květy tužebníků jsou navíc pěkné v suchých vazbách a dekoracích. Rostlina je asi jeden metr vysoká a najdeme ji všude na vlhkých místech, mokrých loukách. na zarostlých březích rybníků, okrajích potoků. Roste od nížin až do podhůří. Spolu s rozrazilem a jmelím byla posvátnou rostlinou starých druidů.
    Suroviny:
  • 20 květů tužebníku jilmového
  • 2 litry převařené vody
  • 2 kg cukru
  • 50 g kyseliny citrónové.
    Postup přípravy:
  • Do převařené, vychladlé vody dáme na 24 hodin louhovat oprané květy tužebníku a kyselinu citrónovou.
  • Druhý den nálev přecedíme a přimícháme cukr.
  • Za občasného míchání necháme cukr rozpustit.
  • Výsledný sirup nalijeme do lahví a uložíme v chladu; má jemně mandlovou chuť a vůni,.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]