Zdravé limonády, šťávy a nápoje z bylinek
(Z přílohy časopisu "Zahradkář" dle článků Magdaleny Staňkové, květen 2010)Léčivé bylinky - rostou všude kolem nás, na zahrádkách, často nepovšimnuty krášlí přírodu a někdy je, zvláště ty méně náročné, vysazujeme v truhlících na balkoně pro naše kuchyňské využití - tedy teď myslím nás bezzemky a podruhy. Jsou to hlavně bylinky jako máta, meduňka, v přírodě květ bezu černého a pak méně známý, ale obvyklý tužebník jilmový nabízející nám své léčivé květy a plody. Mnoho jiných zdravotně prospěšných bylinek neuvádím, je jich mnoho a nejsem lékárník. Bylinkám obecně z hlediska jejich pěstování a využití v kuchyni jsem již napsal v kapitole "Koření a bylinky". Zde se budu věnovat přepisu zajímavých receptů pro přípravu léčivých limonád, šťáv a nápojů a to z těch nám nejdostupnějších bylinek a jejich květů.
Meduňkový čaj uklidňující při bolestivých křečích z nadýmání a menstruaceMeduňka - je otužilá trvalka, která příjemně voní po citrónech. I její vůně má uklidňující účinky a nazývá se proto také "lemonka" a "potěšení srdce". Ve středověku se věřilo, že pití meduňkového čaje prodlužuje život, jak tvrdil princ Levellyn z Glamorganu, který ho pil denně celý svůj 108 let dlouhý život. Od začátku 17. století mniši v klášteře bosých karmelitánů použili i meduňku k výrobě slavných karmelitánských kapek, které se dodnes s úspěchem užívají. Neměli bychom však čaje z meduňky užívat "dlouhodobě", ale střídat je s jinými bylinkami.
Postup přípravy:Po jedné lžičce meduňky a máty zalijeme sušené listy přelijeme šálkem vroucí vody a louhujemem 8 -10 min.Pijeme při potížích až tři šálky denně, ne však večer- nejpozději do 17 hodiny.
Meduňkový čaj osvěžující - vyloužený za studenaSuroviny:2 hrsti čerstvě natrhaných meduňkových listů1 - 2 citrónymed podle chuti
Postup přípravy:Opranou čerstvou (nejlépe jarní meduňku) rozmixujeme a zalijeme 1500 ml studené "pramenité" vody.Med rozpustíme v trošce teplé vody a necháme vychladit a pak smícháme s přeceděným výluhem meduňky a šťávou citrónu.Podáváme v teplý jarních a letních měsících dobře vychlazené v poháru ozdobeném kolečky citrónu a celými lístky meduňky.
Meduňkové kapky
Suroviny:250 g sušené meduňky500 ml vodky1 lžička skořice1 špetka muškátového oříšku nastrouhanéhokousek nastrouhané citrónové kůry
Postup přípravy:Listy meduňky lehce rozmělníme, přidáme skořici, oříšek,citrónovou kůru a zalijeme vodkou.Necháme dva týdny ve tmě louhovat.Pak výluh přecedíme, slijeme do lahví.Užíváme před spaním na uklidnění, pro dobrý spánek a proti bolestem hlavy.Také můžeme alkoholický výluh použít do koktejlů, . . . když už ho máme připravený.
Mátový sirup
Suroviny:250 g lístků čerstvé máty250 g tmavého cukru250 ml vodyšťáva z 1/2 citrónu1 špetka kyseliny citrónové
Postup přípravy:Ohříváme vodu s cukrem dokud nezačne cukr trochu houstnout.Přidáme nasekané lístky máty, citrónovou šťávu a špetku kyseliny citrónové.Vaříme asi 1 - 2 minuty, pak odstavíme z plotny a necháme zakryté poklicí několik hodin stát.Občas obsah nádoby zamícháme.Pak slijeme kapalinu do jiné nádoby, znova zahřejeme a po zchladnutí plníme do lahví.Tento sirup je základ pro míchání koktejlů, limonád, a také jen jako medicína na podporu zažívání.
Sirup z květů tužebníku jilmového

Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria) - není nám asi příliš znám, ale je to bylina, která zasluhuje naší pozornost. Obsahuje kromě jiného kyselinu acetylsalicylovou neboli přírodní aspirin. Ostatně název tohoto léku byl vytvořen z původního latinského názvu tužebníku "Spiraea". Aspirin a léky obsahující kyselinu salicylovou jsou již vyráběny uměle, ale proti tužebníku mají jednu velkou nevýhodu – ten má totiž vyrovnaný obsah dalších přírodních látek a proto nedráždí žaludeční sliznici, naopak ji hojí. Rostlina nám bude nám nápomocná při nachlazení neboť podporuje pocení a vylučování škodlivých látek, pomáhá při revmatismu, bolesti svalů, nemocích ledvin a močového měchýře; ulevuje při pálení žáhy. Tužebník by neměly užívat děti do tří let, astmatici a lidé alergičtí na salicyláty. Usušené květy tužebníků jsou navíc pěkné v suchých vazbách a dekoracích. Rostlina je asi jeden metr vysoká a najdeme ji všude na vlhkých místech, mokrých loukách. na zarostlých březích rybníků, okrajích potoků. Roste od nížin až do podhůří. Spolu s rozrazilem a jmelím byla posvátnou rostlinou starých druidů.
Suroviny:20 květů tužebníku jilmového2 litry převařené vody2 kg cukru50 g kyseliny citrónové.
Postup přípravy:Do převařené, vychladlé vody dáme na 24 hodin louhovat oprané květy tužebníku a kyselinu citrónovou.Druhý den nálev přecedíme a přimícháme cukr.Za občasného míchání necháme cukr rozpustit.Výsledný sirup nalijeme do lahví a uložíme v chladu; má jemně mandlovou chuť a vůni,.
ZPĚT do kapitoly
HOME