Léčivé bezinkové víno
(Eva Šafářová: "Zima se zeptá" sešity domácího hospodaření, svazek 109, strana 28, Práce Praha, 1981)

Suroviny:
  • 1 litr libovolného vína
  • 1 - 2 hrsti sušených bezinek


  • Postup přípravy:
  • Koupíme libovolné bílé víno a do něho vsypeme sušené bezinky.
  • Za čtyři dny je už možno víno podávat.
  • Užívá se 5-6 krát jedna lžíce.
  • Bezinky pro přípravu léčivého vína sušíme umělým teplem, které nesmí přesáhnout 45°C; někteří autoři udávají až 70 °C.
  • Plody se musí dobře prosušit, aby při skladování neplesnivěly.
  • Nejlépe se suší bezinky, které za příznivého počasí částečně zaschly již na keřích.
    «"Joe byl stejný jako jindy, očesával ovoce a ukládal je do beden, vařil marmeládu z pandačat, hledaL místa, kde rostly divoké bylinky a sbíral je, když byl měsíc v úplňku, chodil na borůvky do mokřin a na ostružiny na železniční náspy, připravoval čatní z rajčat a nakládaný květák v ostrém nálevu, levandulové sáčky na nespavost, libavku na rychlejší uzdravení, papričky a rozmarýn v oleji a nakládanou cibuli na zimu. A samozřejmě tu bylo i víno. Celé to léto cítil Jay víno, jak se chystá, kvasí, zraje. Všechny možné druhy vína: z červené řepy, hrachu, malin, pastináku, zázvoru a ostružin. Dům bylů hotová palírna; na kamnech bublaly hrnce s ovocem, demižony vína čekaly na podlaze kuchyně, až bude jejich obsah stočen do lahví, na kuchyňském stole byl napnutý mušelín, na němž osychalo omyté ovoce, síta, kbelíky, láhve, trychtýře, vše tu bylo vyrovnáno v úhledných řadách a připraveno k použití. Destilační přístroj byl uložený ve sklepě. bylo to obrovské mosazné zařízení, jako ohromná konvice, sice stará, ale naleštěná a pečlivě opatrovaná. Používal je k výrobě svých "špiritusů" drsného, čistého alkoholu vhánějícího slzy do očí, do něhož nakládal letní ovoce uložené zatím v lesklých řadách na policích ve sklepě. Bramborová vodka, říkával jí bandorová šťáva. Sedmdesáti procentní. Nakládal do ní stejné množství ovoce a cukru a vyráběl tak likéry. Švestkový, třešňový, rybízový, borůvkový. V matném světle ve sklepě barvilo ovoce likér purpurově, červeně a černe."»

    (Joane Harris, 1964, anglická spisovatelka:"Ostružinové víno", Knižní klub 2000)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]