Jak jsem dělala výborné višňové víno (2001)
(Vlastní recept, Kyjov, Jižní Morava, 2001)

Suroviny na 20 litrů - demižón:
  • 10 litrů višňové šťávy
  • 5 kg cukru svařeného v 5 litrech vody
  • 3 litry převařené vody na doplnění objemu na 16 až 17 litrů
  • 1 balíček kvasinek "Vínka" a 1 balíček živné soli


  • Postup přípravy:
  • Téměř přezrálé višně již s vysokou cukernatostí jsem prolisoval přes plachetku.
  • Získanou ovocnou šťávu jsem mírně ohřál na 85°C.
  • Mezitím jsem ve vařící vodě rozpustil cukr.
  • Mírně vychladlý višňový mošt jsem nalil přes nálevku do vypařeného demižónu opatřeného již "dadalovou kvasnou zátkou".
  • Ovocnou šťávu v nádobě jsem doplnil vychladlým (40 °C) převařeným roztokem cukru a převařenou vodou - na objem asi 16 litrů.
  • Nádobu jsem uzavřel šroubovací zátkou.
  • Po ochlazení roztoku jsem do nádoby vsypal kvasinky "Vínka" s živnou solí a s obsahem pořádně zamíchal.
  • Již druhého dne započalo bouřlivé kvašení.
  • Třetí den po zmírnění kvašení jsem nádobu umístil do sklepa s rovnoměrnější a nižší teplotou (23 °C).
  • Při ochutnáváni mně všichni říkali, že toto víno je velmi dobré, a někdo to nepoznal od červeného hroznového vína. Tak jsem ten recept tady zapsal, abych ho mohl zase zopakovat, až se zase urodí hodně višní.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]