Šumivý nápoj z květů bezu I
(Jo Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", Columbus Praha, 2000)
Bez černý (Sambucus nigra L.) - u nás značně rozšířený, vyšší rozložitý keř, rostoucí podél cest, blízko stavení apod. Drobné smetanově bílé květy tvoří bohaté vrcholíky s charakteristickou vůní; plody jsou drobné černé peckovičky. V nedávné době se stal znovu objevenou a ceněnou ovocnou plodinou, která je dále šlechtěna. Jeho plody i květy mají léčebné účinky - prý pomáhá až při 99 nemocech. Kůra a listy jsou však jedovaté!! Květ obsahuje glykosidy (např. rutin a sambunigrin), cholin, aminy, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny, sliz, saponiny, trochu silice a jiné látky. Jsou používány jako součást léčebných čajů, pomáhají snižovat horečku. V kuchyních jsou již od nepaměti používány květy bezu obalené v těstíčku (mouka, mléko, vejce) a tento pokrm se nazývá kosmatice. Kromě čajů, můžeme z květů bezu připravit osvěžující, šumivý, slabě alkoholický nápoj.
Suroviny na 5 litrů:
  • 750 g krystalového cukru
  • 475 ml horké vody
  • 4 velká čerstvá květenství bezu
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 citrón, šťáva a strouhaná kůra
  • 4 litry vody

    Postup přípravy:
  • Cukr rozpustíme v horké vodě a nalejeme do demižonu nebo kanystru z plastu.
  • Přidáme ostatní suroviny včetně květů, zamícháme, uzavřeme a necháme pět dní zrát.
  • Podáváme vychlazené s kousky citrónové kůry
    nahoru

    Šumivý nápoj z květů bezu II
    (Dagmar Lánská:"Vitamíny z domova i z daleka", str. 141, Práce Praha, 1982)
    Suroviny:
  • 1 kg krystalového cukru
  • 12 květenství bezu černého
  • 4 citróny
  • 8 litrů vody

    Postup přípravy:
  • Do vychladlé převařené vody s cukrem rozkrájíme citróny, přidáme květy a necháme sedm dní kvasit.
  • Pak kapalinu stočíme do PET-lahví, uzavřeme víčkem a uložíme v chladu.
  • Neskladujeme je dlouho a brzy lekvar vypijeme ku prospěchu našeho zdraví.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]