Šumivý nápoj z květů bezu I
(Jo Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", Columbus Praha, 2000)Bez černý (Sambucus nigra L.) - u nás značně rozšířený, vyšší rozložitý keř, rostoucí podél cest, blízko stavení apod. Drobné smetanově bílé květy tvoří bohaté vrcholíky s charakteristickou vůní; plody jsou drobné černé peckovičky. V nedávné době se stal znovu objevenou a ceněnou ovocnou plodinou, která je dále šlechtěna. Jeho plody i květy mají léčebné účinky - prý pomáhá až při 99 nemocech. Kůra a listy jsou však jedovaté!! Květ obsahuje glykosidy (např. rutin a sambunigrin), cholin, aminy, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny, sliz, saponiny, trochu silice a jiné látky. Jsou používány jako součást léčebných čajů, pomáhají snižovat horečku. V kuchyních jsou již od nepaměti používány květy bezu obalené v těstíčku (mouka, mléko, vejce) a tento pokrm se nazývá kosmatice. Kromě čajů, můžeme z květů bezu připravit osvěžující, šumivý, slabě alkoholický nápoj.
Suroviny na 5 litrů:750 g krystalového cukru475 ml horké vody4 velká čerstvá květenství bezu2 lžíce bílého vinného octa1 citrón, šťáva a strouhaná kůra4 litry vody
Postup přípravy:Cukr rozpustíme v horké vodě a nalejeme do demižonu nebo kanystru z plastu.Přidáme ostatní suroviny včetně květů, zamícháme, uzavřeme a necháme pět dní zrát. Podáváme vychlazené s kousky citrónové kůry
nahoru
Šumivý nápoj z květů bezu II
(Dagmar Lánská:"Vitamíny z domova i z daleka", str. 141, Práce Praha, 1982)
Suroviny:1 kg krystalového cukru12 květenství bezu černého4 citróny8 litrů vody
Postup přípravy:Do vychladlé převařené vody s cukrem rozkrájíme citróny, přidáme květy a necháme sedm dní kvasit. Pak kapalinu stočíme do PET-lahví, uzavřeme víčkem a uložíme v chladu. Neskladujeme je dlouho a brzy lekvar vypijeme ku prospěchu našeho zdraví.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME