Kuřecí spirálky na jehle
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa," str. 781, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Kuřecí spirálky - jsou nezvyklé kuřecí kebaby (keboby) s báječnou italskou příchutí rajčat a bazalky. Přítomná slanina kuřecím závitkům z prsíček jim navíc při grilování dodávává dostatek šťávy, tak že nejsou suchá.
Kuřecí spirálky na jehle-foto zdrojSuroviny pro 4 porce:
  • 4 libová vykostěná prsíčka kuřete zbavená kůže
  • 1 stroužek česneku, rozetřený
  • 2 lžíce rajčatového protlaku (pasty)
  • 4 plátky uzené slaniny
  • větší hrstka čerstvé bazalky
  • olej na pomazání
  • sůl a pepř podle chuti

    Pracovní postup:
  • Porce kuřete vložíme mezi dvě plastové fólie (nebo do mikrotenového sáčku) a válečkem je rozklepeme tak, aby se maso roztáhlo a zploštělo; všechny porce by měli být stejně tenké.
  • Utřeme česnek, smícháme s rajčatovým protlakem a touto směsí potřeme rozklepané plátky kuřete.
  • Na každý pomazaný plátek masa položíme slaninu a rozdrobíme bazalku, vše podle chuti osolíme a opepříme.
  • Ochucené plátky masa pevně srolujeme a roličky rokrájíme na tenké plátky-kolečka ve tvaru spirály.
  • Plátky napícháme na čtyři jehly nebo předem namočené špejle a přitom dbáme, aby zůstaly stále ve tvaru spirály (viz obrázek).
  • Jemně je pomažeme olejem a grilujeme na rožhaveném venkovním grilu nad dřevěným uhlím nebo pod grilem v troubě asi 10 minut.
  • Během grilování jednou otočíme
  • Podáváme horké se zelným salátem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]