Jamajské kuře Jerk - Jerk Chicken
(Devra Dedeaux: "The Sugar Reef Carribean Cookbook," Amazon Books 1991, jamajská kuchyně)
Tento způsob přípravy kuřete i vepřového sahá do minulosti, kdy obývali Jamajku karibští indiání Arawakové. Poté co ulovili zvířata důkladně je očistili a vykuchali. Pak je vložili do hluboké jámy lemované kameny a zakryli čerstvým dřevem, které vydatně kouřilo a přinášelo masu neobvyklou chuť. Předtím ještě trhnutím ("jerked") nebo ostrým předmětem udělali v těle zvířete otvory, které naplnili různým kořením. Tyto otvory pak umožňovaly průchod tepla bez ztráty vlhkosti potravy. Výsledek byl vynikající, neboť maso bylo voňavé, kořeněné a nebylo suché.
Suroviny:
  • 4 - 6 kuřecích prsíček (nebo na naporcovaných čtvrtek či paliček)
    Na marinádu:
  • 1 lžíce drceného nového koření
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1,5 lžičky cayenského pepře
  • 1,5 lžičky čerstvě mletým černým pepřem
  • 1,5 lžičky drceného šalvěje
  • 3/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 3/4 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce čerstvého jemně nasekaného česneku
  • 1 lžíce cukru
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 3/4 šálku bílého octa
  • 1/2 šálku pomerančové šťávy
  • 1 citrón - šťáva
  • 1 pálivá paprička (např. Habanero nebo Serranos čif thajské Bird Chiles apod.)
  • 3 zelené jarní cibulky, nakrájené najemno
  • 1 šálek cibule, nakrájené najemno
    Pracovní postup:
  • Kuře naporcujeme a zbavíme zbytečného tuku
  • Ve velké míse smícháme nové koření, tymián, cayenský pepř, černý pepř, šalvěj, muškátový ořech, skořici, sůl, česnek a cukr.
  • Za šlehání metlou pomalu přidáváme olivový olej, sójovou omáčku, bílý ocet, pomerančovou a citrónovou šťávu.
  • Přidáme pálivou papričku, cibuli a dobře promícháme.
  • Do této marinády ponoříme kuřecí porce, zakryjeme a necháme působit nejméně 1 hodinu, lépe však ještě déle (až do druhého dne).
  • Před vlastní přípravou předehřejeme venkovní gril nebo zapneme gril v troubě.
  • Vyjmeme prsa z marinády a grilujeme 6 minut na každé straně nebo dokud nejsou propečené.
  • Během grilování občas potřeme kuřecí porce marinádou.
  • Zbylou marinádu přivedeme k varu a podáváme ji jako dip omáčku k namáčení soust.

    Poznámka:
    Marinádu
    - z uvedených přísad můžeme připravit také pohodlně v mixeru.
    Jako maso - můžeme použít také vepřovou kýtu nebo panenku.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]