Kuře dušené jako bažant
(Oldřich Dufek, Antonín Pilař: "Jak se u nás vaří", Sešity domácího hospodaření, sva. 102, str. 16, Práce Praha, 1980, česká kuchyně)Kuře jako bažant - můžeme připravit dušené rozdělené na porce nebo pečené v celku. Charakteristická je přítomnost nového koření a zejména jalovce, která poskytnou masu charakteristickou chuť divočiny. Pokud kuře pečeme vcelku vložíme bobulky koření do břišní dutiny. Vypečenou šťávu buď ponecháme přírodní, nebo ji v případě pečení celého kuřete mírně zahustíme lžičkou hladké mouky smíchané s kouskem másla. Podáváme s vařenými brambory a pikantními kompoty (např. brusinky, borůvky, rybíz pod.). Houskový knedlíček je k tomu však také dobrý.
Suroviny:1 kuře, očištěné, rozdělené na porce80 až 150 g slaniny, na proužky k protýkání a na kostičky40 g (1 lžíce) másla1 menší cibule, nadrobno20 g hladké mouky
Koření:5 zrnek černého pepře, 2 zrnka nového koření a 1-3 zrnka jalovcesůl
Příloha: vařené brambory, kompot
Postup přípravy:
Příprava kuřete:.Porce kuřete protýkáme proužky slaniny, osolíme a opečeme na másle dozlatova a opečené porce dáme stranou..Ke zbylému tuku na pánvi/kastrolu přidáme na kostičky nakrájenou zbylou slaninu a dorůžova osmahneme cibuli.. Přidáme mírně rozmačknuté bobulky koření (jalovce a nového koření) a zalijeme trochou horké vody.
Dušení kuřete v kořeněné šťávě:.Do kořeněné šťávy vložíme opečené porce kuřete a dusíme doměkka, měkké porce kuřete vyjmeme ze šťávy..Šťávu necháme vysmahnout až na tuk, zaprášíme moukou, znovu krátce osmahneme a zalijeme přiměřeným množstvím vody dle žádané viskozity šťávy. Vzniklou šťávu dobře provaříme a do hotové vrátíme odložené porce dušeného kuřete a podáváme.
Podávání:Podáváme s vařenými brambory a kompotem nebo i s houskovým knedlíkem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)