Kuře v balíčku z Provence - Poulet-paquet á la provencale
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchařka", str. 238, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)Kuře v balíčku - je speciální kuřecí recept nejjižnější oblasti Francie, tolik proslavené provensálské kuchyně. Obecně je tady úprava bílých mas v tzv. "v balíčku" (zabalených ve slanině) oblíbená. Typickými surovinami této kuchyně vedle výborného olivového oleje jsou bylinky jemné ("fines herbes") i aromatické ("plantes aromatiques"), které zde hojně všude rostou. Stejným způsobem můžeme připravit i jiná bílá a málo tučná masa (krůtí, králičí aj.). U nás je např. více znám "Králík v balíčku".
Suroviny pro 6 osob:2 kuřata (asi po 1 kg), rozkrájené na porce16 tenkých plátků vysoké uzené slaninyprovensálské bylinky: čerstvé nebo sušené3 lžíce olivového olejesůl a pepř podle chuti
Příloha: pommes frites s hlávkovým salátem
Postup přípravy:Celá kuřata důkladně opláchneme zevnitř i zvenku, necháme okapat a rozporcujeme je.Osolíme, opepříme každý kousek a obalíme v roztlučených suchých nebo v rozsekaných čerstvých aromatických bylinkách. Bylinky dobře k masu přitiskneme, aby se zde udržely a každý kousek zabalíme do plátku slaniny, kterou připevníme páratky.Troubu nastavíme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a necháme ji předehřát.Vše mezitím svážeme do balíčků, které potřeme olejem a vložíme do horké trouby buď na zapékací misce nebo je položíme na grilovací mřížku - pod mřížku nezapomeneme postavit odkapavací nádobu s trochou vody.Pečeme dozlatova na každé straně asi 25 minut, pak troubu vypneme a necháme porce zde ještě asi 5 minut, aby maso natáhlo šťávy do středu.Podáváme s pečenými bramborami a hlávkovým či zeleninovým salátem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME