Indické kuřecí jalfrezi
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v červnu 2007, japonská kuchyně)
Jalfrezi [jhal frezi nebo zalfrezi] - je druh indické omáčky curry, ve kterém jsou marinované kousky masa nebo zeleniny osmahnuty na oleji za přítomnosti aromatického koření . Typické pro pokrm je, že po ukončení přípravy obsahuje jen relativně menší množství poměrně viskózní omáčky. Obvykle jsou také jako suroviny přitomny velké zelené papriky a hodně cibule potřebné k zahuštění omáčky - jako např. u maďarských perkeltů či gulášů. Chuť je vždy zostřena zelenou chilli papričkou. Pokud je, zejména ve Velké Britanii nebo Česku je oblíbenější méně ostrý pokrm, lze jeho ostrost omezit na středně pálivou míru zbavením papriček všech semínek, důkladným omytím a přirozeně také nižším dávkováním. Pokud ovšem nejsme zvyklí na ostřejší, tj. pravou orientální curry tak tyto úpravy poněkud omezíme. Nikdy si nesmíme zapomenout dobře umýt ruce, aby se nám během kuchtění nedostala pálivá látka "kapsicin", do očí.
Indické kuřecí jalfreziSuroviny:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nasekaná najemno
  • 2 stroužky česneku, rozmáčknuté držadlem nože, na tenké plátky
  • 1 zelená chilli paprička, rozříznutá a bez semínek, najemno
  • 3 cm oddenku čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 2 kuřecí prsíčka, na menší kousky
  • 2 lžičky práškového koření kari nebo kari-pasty
  • 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 120 ml vody
  • 1 zelená paprika, očištěná a nakrájená na proužky
    Příloha: vařená rýže basmati nebo indický kynutý chléb naan

    Postup přípravy:
  • Na středně prudkém ohni rozehřejeme pánev a přidáme 2 lžíce (30 ml) rostlinného olejeí. Když je olej horký, přidáme nasekanou cibuli, zázvor a chilli papričku. Několik minut smažíme za občasného míchání až je cibule dosklovita.
  • Přidáme práškovitého kari koření nebo kari-pastu, rajčatový protlak a sůl.
  • Za míchání smažíme asi 30 vteřin a přidáme nakrájené kousky kuřecího masa.
  • Vše spolu za míchání osmahneme během asi 3 minut, až je maso téměř hotové, stále však mícháme, abychom zabránili připálení houstnoucího obsahu pánve ke dnu.
  • K obsahu pánve přilijeme 125 ml studené vody, snížíme oheň na nižší teplotu, která nám zaručí jen mírné probublávání kapaliny a pozvolné vaření pokrmu.
  • Jestliže chceme omáčku poněkud méně viskózní, můžeme přidat dalších 125 ml vody a pak vaříme o 3 minuty déle.
  • Nakonec přidáme nastrouhaný zázvor a nakrájenou zelenou papriku a ještě několik minut povaříme.
  • Jestliže máme ke konci přípravy pokrmu obavu, zda je maso již hotové, odbereme z pánve nějaký větší kousek masa jako vzorek, rozkrojíme na polovinu a posoudíme jeho barvu v celém obnaženém průřezu.
  • Když je maso i uvnitř bílé bez růžových oblastí, tak je dobře provařené.
  • Tento pokrm chutná s vařenou rýží "basmati" nebo s indickým kynutým chlebem (plackami) "naan" (viz tři recepty v DDK).

    Instrukční VIDEO:
  • How To Make Chicken Jalfrezi - instruktážní video ze stránky videojugBETA
  • How To Make Naan Bread - instruktážní video ze stránky videojugBETA

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]