Španělské dušené kuře
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 166, Columbus Praha, 2000, španělská kuchyně)V tomto jednoduchém pokrmu se mísí všechny barvy a chutě slunného Španělska. Rajčata, olivy, papriky a brambory doplněné španělským červeným vínem, přispějí k tomu, že si pochutnáme na výtečném selském pokrmu. Zvlášť atraktivní je, když pokrm připravíme ve vyšším kameninovém ohnivzdorném hrnci, který pak postavíme na stůl před hosty.Úspěch je zaručen.
Suroviny pro 4 porce:25 g hladké mouky1 lžička solipepř1 lžíce papriky4 porce kuřete3 lžíce olivového oleje1 velká cibule, pokrájená2 stroužky česneku, rozetřené6 pokrájených rajčat nebo 425 g konzervovaných pokrájených rajčat1 zelená paprika, zbavená semínek a pokrájená150 ml španělského červeného vína (nebo obdobného z Jižní Moravy) 300 ml kuřecího vývaru3 středně velké brambory, oloupané a rozčtvrcené12 vypeckovaných černých oliv1 bobkový listkřupavý celozrnný pšeničný chléb jako příloha
Postup přípravy:Do většího igelitového pytlíku nasypeme mouku, sůl, pepř a papriku.Očistěné a dosucha otřené porce kuřete vložíme do pytlíku a protřepáme, aby se obalily moučnou směsí.Ve velkém ohnivzdorném kameninovém hrnci (nebo ve smaltovaném kastrolu) rozehřejeme olej. Přidáme porce kuřete a smažíme je 5-8 minut na středním plameni, dokud nezačnou po obou stranách hnědnout.Pak je děrovanou lžící z kastrolu vyjmeme a dáme stranou.Do hrnce nasypeme rozkrájenou cibuli a česnek a vše smažíme pár minut, dokud také nezačnou zlátnout. Přidáme rajčata a papriku a vše podusíme pod poklicí 2-3 minuty.Do hrnce vrátíme zpět porce kuřete, přidáme víno, vývar, brambory a pak olivy s bobkovým listem.Přikryjeme pokličkou a jednu hodinu necháme dusit v předehřáté troubě při 190°C.Nakonec, je-li třeba ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme horké s čerstvým chlebem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)