Kuře na plechovce s pivem - Beer Can Chicken
(Bob Blumer Show: "The Surreal Gourmet Episode: "Thrilling Grilling" neboli "Vzrušující grilování"), do DDK zařazeno v lednu 2007)
Kuře na plechovce s pivem - Beer Can Chicken - nazývané bývá také "beer butt chicken" ("kuře s pivem v zadku") je velmi delikátním a atraktivním kuřecím pokrmem. Metoda jeho přípravy spočívá v prudkém tepelném zpracování (pečení, grilování) kuřete, které má do břišní dutiny zastrčenou plechovkou s pivem s proděravěným víkem. Zahřívaná kapalina v plechovce započne v krátkosti pěnit a vřít, vlhká pára pak prostupuje zevnitř masem. Takto spařované maso nabývá na šťavnatosti a chutnosti. Současně z vnější strany je povrch kuřete vystaven proudu suchého a velmi horkého tepla. Na povrchu se postupně vytváří křehounká zlatavá kůžička. K vnějšímu ochucení můžeme využít plátky citrónu, česnek, rozmarýn, spoustu černého pepře a jiného koření, které můžeme zastrčit pod kůži. Maso ještě předem důkladně a ze všech stran promasírujeme, např. olivovým olejem, solí, pepřem apod. Volnou kůži ve spodní části kuřete můžeme sepnout páratky a tak dutinu kolem plechovky utěsnit. Kapalinou v plechovce nemusí být jen pivo, . . . i když kuře na pivě je asi nejlepší. Můžeme do plechovky vpravit v podstatě jakokouliv vhodnou aromatickou kapalinu, např. kořenící omáčky vlastního složení, různé směsi bylinek a koření, ovocné šťávy, rajčatová šťáva nebo i ovocné limonády. Při nákupu piva vybereme raději plechovku širší a nepříliš vysokou, která zajistí stabilnější vertikální posezení kuřeti. Jestliže nevlastníme gril s víkem při zahradním grilování, můžeme využít k zakrytí ptáka nějaký vetší hrnec a žhavé uhlíky položit kolem kuřete. Pro domácí pečení stačí trouba, nejlépe horkovzdušná. Upečené kuře vyjmeme z grilu / trouby, opatrně z něho vytáhneme plechovku se zbytkem piva. Přitom dáváme pozor na nebezpečí možného opaření; zbytková kapalina v plechovce bývá velmi horká. K přípravě pokrmu můžeme využít i jiné opeřence, např. kachnu, krocana aj. Zkušenosti z přípravy pokrmu jsou uvedeny níže v poznámkách DDK.
Suroviny:1 (cca 2 kg) celé kuře, vykuchané, očištěné2 lžíce rostlinného oleje2 lžíce soli1 lžička černého pepře3 lžíce oblíbeného grilovacího koření nebo bylinek (viz níže)1 plechovka oblíbeného piva
Příloha: vařené brambory, česnekové pečené brambory, grilovaná kukuřice aj.
Postup přípravy:Odstraníme krk, odstraníme vnitřní tuk případně droby, pokud tam jsou a odřízneme křídla kuřete; vše uchováme k jiným účelům. Dobře vypláchneme kuře zevně i zevnitř, osušíme papírovým ubrouskem a natřeme lehce olejem a promasírujeme kořenící směsí případně jen solí a pepřem ze všech stran a opět osušíme.Takto připravené kuře odložíme prozatím stranou. Otevřeme plechovku piva nebo uděláme do víka několik větších děr (doporučuji), upijeme asi 1/3 jejího obsahu (taky doporučuji), ale mělo by zůstat o něco více jak polovina původního obsahu (asi 300 ml). Do plechovky můžeme nasypat kořenící směsi nebo přidat rozmačkaný česnek, rozmarýn, tymián, citrónovou šťávu, drcený pepř aj.Plechovku postavíme na pevný základ, kuřeti rozevřeme stehýnka a do jeho břišní dutiny vtlačíme plechovku s pivem.Pak vše postavíme na plech (např. formu na koláče), vyvážíme do svislé polohy, kterou stabilizujeme pomocí stehýnek, které ze dnem plechovky vytvoří jakousi stabilní trojnožku (viz obr výše).Celou sestavu opatrně vložíme na mřížku do předehřáté horkovzdušné trouby umístěnou ve spodní poloze trouby.Pečeme při střední teplotě (180°C) nebo na uzavřeném grilu s nepřímým ohřevem (nikoliv přímo nad žhavým dřevěným uhlím, ale uhlí je položeno vedle) asi 1 a 1/4 hodiny nebo až vnitřní teplota teploměru zapíchnutého do prsíček dosáhne teploty 75°C, případně když ve stehně naměříme 82°C.Pokud teploměr do masa ještě nevlastníme použijeme klasickou zkoušku, tj. napíchnutím stehna špicí ostrého nože a posouzením, zda již nevytéká dorůžova zbarvená šťáva.Hotové kuře vyndáme z trouby, necháme 10 minut odpočinout (aby se šťávy vrátily zpět dovnitř masa) a kuře naporcujeme.
Poznámky DDK: K odzkoušení receptu jsem koupil půlitrovou plechovku "Velkopopovického kozla". V kýžený okamžik jsem udělal ve víku několik okrouhlých děr nožem. Při nasazování kuřete jsem zjistil, že plechovka koupeného piva je příliš štíhlá a proto i vyšší vzhledem k délce tělíčka mého kuřete. Při větším tlaku při narážení plechovky do dutiny kuřete se její stěny bortily. V tomto případě bylo lépší koupit nižší a širší plechovku s polovičním obsahem piva (250 ml). Nenadálý problém jsem však rychle vyřešil použitím menší a širší zavařovací sklenice od salátu "Moravanka". Sklenice je pevná, horku odolná, zdravotně nezávadná a její dno je dostatečně široké a kuře i ve vertikální poloze bylo velmi stabilní (viz obrázek výše).Kuře před pečením jsem na 4 hodiny ponořil do solného láku o koncentraci 1/2 šálku soli na 500 ml vody, po vyjmutí a osušení povrchu jsem pak kuře ze všech stran promasíroval bylinkovým kořenícím olejem se sušenou saturejkou a v PE sáčku nechal (jen z časových důvodů) odležet v chladničce do druhého dne.
Kuře naražené na sklenici s pivem přelitým z plechovky jsem vložil do předehřáté horkovzdušné trouby (180°C); měření vnitřní teploty jsem provedl teploměrem do masa zapíchnutým do prsíček - požadované teploty cca 75°C bylo dosaženo již asi za 45 minut. Výsledné kuřecí porce byly šťavnaté, velmi chutné a to včetně jinak většinou sušších prsíček.
Příklady doporučovaných kořenících směsí:
a) Basic Rub for Barbecue
Suroviny na 2 šálky směsi: 1/2 šálek hrubozrnné (košer) soli, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku drceného černého pepře,1/2 šálku mleté papriky. Postup přípravy: Smícháme suroviny v misce a skladujeme ve vzduchotěsně víčkem uzavřené skleničce.
b) Memphis Rub
Suroviny na 1/2 šálku směsi: 1/4 šálku papriky, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce hnědého cukru, 2 lžíčky soli, 2 lžičky ochucovadla (glutasol- MSG; není nutné), 1 lžička celerové soli, 1 lžička čerstvě drceného černého pepře, 1 až 3 lžičky cayennského pepře, nebo podle chuti, 1 lžička hořčičných semínek, 1 lžička česnekového prášku, 1 lžičky cibulového prášku. Postup přípravy: Všechny suroviny smícháme ve sklenici, vzduchotěsně uzavřeme víčkem a protřepeme. Směs můžeme skladovat v chladném prostředí až 7 měsíců.
c) Bylinkový kořenící oleji dle Dadaly
Směs olivového / řepkového oleje, 1 lžičky medu nebo hnědého cukru, 1 lžičky práškové hořčice, 4 čerstvě rozdrcených stroužků česneku, 1 lžíce nasekaných čerstvých nebo drcených sušených bylinek (bazalky či saturejky) se špetkou cayennského pepře a dochucené solí s pepřem. Promícháme v misce a směsí promasírujeme kuře ze všech stran a ve všech koutech jeho dutiny.
Illustrační obrázky z internetových stránek: Kev's Beer Butt Chicken.Beer-Can Chicken Roaster a mnoho jiných pomocí vyhledávače Google



ZPĚT do kapitolyHOME