Kuře plněné zelím s drbáky
(Recept od pana Františka Bzonka, zařazeno do DDK v listopadu 2005)
Suroviny:1 kuře (cca 1 kg = lépe se propeče)
1 sklenice kysaného zelí (lepší je sterilované v sladkokyselém nálevu)sůlpikantní koření ("Zlaté kuře" apod.)
Příloha: knedličky drbáky
Postup přípravy:Kuře omyjeme, osolíme a okořeníme pikantní kořenící směsí (tak jak komu chutná) svrchu i zevnitř.Kysané zelí přisladíme (použijeme-li sterilované zelí ve sladkokyselém nálevu, není nutno sladit), vymačkáme a celý obsah sklenice napěchujeme do kuřete a kuře zašijeme.Vodu ze zelí vlijeme do pekáče, můžeme přidat pro lepší chuť máslo, vložíme kuře, nejprve prsíčky dolů a pečeme cca 45 min při 200°C.Když jsou zádíčka opečena otočíme prsíčka nahoru a dopékáme dozlatova.Jaklmile je kuře hotové, zelí vyjmeme a promícháme s výpekem.Jako přílohu použijeme bramborové knedlíky.Kuře naporcujeme, zelí klademe na talíř přímo na knedlíky - drbáky. Potom už si jen pochutnáváme.
nahoru
Drbáky jinak
(Recept od pana Františka Bzonka, zařazeno do DDK v listopadu 2005)Knedlíčky drbáky - jsou vynikající náhradou za jihočeské drbáky (či bosáky). Oproti nim dobře sají šťávy z pečených mas. Vynikající příloha ke kachně, huse, vepřovému masu, kuřeti apod. Když jsem recept zkoušel, příliš jsem v úspěch nedoufal. Natrhané rohlíky a jemně nastrouhané brambory jsem krátce hnětl rukama a pak směs důkladně promíchal pomocí ručního ponorného mixeru. Těsto bylo za chvíli hladké a při vaření se nerozpadalo. Počkal jsem až knedličky vyplavaly na hladinu osolené vroucí vody. Také jsem vyzkoušel z části tohoto jednoduchého těsta usmažit placičky - jakési rohlíkové bramboráčky. Měly jemnou, velmi dobrou chuť.
Suroviny:5 - 6 středně velkých syrových moučných brambor, nastrouhaných najemno5 - 6 rohlíků
Postup přípravy:Obecně dáme na jednu bramboru jeden rohlík.Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a rohlíky do nich rozdrobíme.Vše ručně velmi dobře prohněteme, aby se brambory dobře spojily s rohlíky.Podle chuti případně přisolíme a tvoříme kuličky o průměru cca 3 - 4 cm.Než začneme tvořit kuličky, zkusíme vložit jednu do mírně osolené vroucí vody; jestliže se knedlíček rozpadá, musíme těsto ještě prohníst!
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)